Novosadska picerija izabrana za jednu od 100 najboljih na svetu

Novosadska picerija Tramontana, našla se na prestižnoj listi najboljih picerija na svetu za 2024. godinu italijanske organizacije "Top 100 pizza".
Novosadska picerija izabrana za jednu od 100 najboljih na svetu
Foto: Tramontana
Ova čuvena picerija koja je brzo postala omiljeno mesto Novosađanima, zauzela je 94. mesto, u konkurenciji od 29 zemalja i 72 grada.
 
Na listi su se našle picerije rasprostranjene po svim kontinentima (Azija, Severna Amerika, Južna Amerika, Afrika, Evropa i Australija), uključujući i kolevku pice - Italiju.
Jedina novosadska picerija koja se našla na ovoj listi
 
Tramontana je vrata za svoje goste otvorila tek pre dve godine, ali se odmah u svom gradu, a i šire, istakla kvalitetom namirnica koje se koriste na picama i jedinstvenim načinom izrade testa.
Ono što je specifično za ovu piceriju je to što pored najkvalitetnijih italijanskih proizvoda koriste i mnoge namirnice karakteristične za Srbiju, pa se tako ovde može probati pica sa duvan čvarcima i ajvarom, kao i vojvođanskim kulenom, ljutim papričicama iz Južne Srbije i kozjim sirom sa Homoljskih planina.
 
 
Proces mešenja testa u Tramontani je priča za sebe i nešto što vlasniku i ujedno glavnom pica majstoru Dejanu predstavlja najveću opsesiju.
 
 
Pravljenje svog divljeg kvasca, potpuno izbacivanje industrijskog i izuzetno visoki procenti vode u testu su nešto što je ovu piceriju lansiralo na svetski vrh.
 
 
Tramontana je jedina picerija iz Srbije koja se našla na ovoj listi, a sa naših prostora na listi se nalazi još i picerija Franko’s iz Zagreba.
 
 
 
Opširnije o ponudi Tramontane možete naći na društvenim mrežama Instagram i Fejsbuk.
 
Uz već dobro poznat meni, noviteti od ove sezone su Jack Sparrow pica sa karpaćom od hobotnice i prelivom od svežeg manga, kao i posebna kaprićoza od sporo dimljene zanatske šunke i vrganja.
 
Listu najboljih picerija na svetu objavila je 30. septembra italijanska organizacija "Top 100 pizza”, nakon svečane dodele priznanja u Milanu.
Ova organizacija nastala je kao ogranak organizacije "The best chef" osnovane 2015. godine.
 
Ideja ovog projekta je da okupi strastvene ljubitelje hrane i istakne talentovane kuvare i pica majstore koji stvaraju najbolja gastronomska iskustva širom sveta. Glasanje je anonimno, a glasači su profesionalni kritičari hrane, poznati kuvari i velikani gastronomske scene, čiji broj prelazi 500.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti