Oktobarska nagrada i Novembarska povelja Novog Sada: Ovo su kandidati

Utvrđeni su kandidati za Oktobarsku nagradu i Novembarsku povelju Novog Sada.
Oktobarska nagrada i Novembarska povelja Novog Sada: Ovo su kandidati
Foto: 021.rs
Za ovogodišnju Oktobarsku nagradu predloženi su Inkluzivni mešoviti hor "Ison", profesorka specijalistkinja za oblast metodike nastave književnosti i srpskog jezika Mirjana Grdinić i profesorka srpskog jezika i književnosti Sanja Lalović.
 
Za Novembarsku povelju predloženi su Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja i medij "Mađar So".
Ovo je potvrđeno na sednici Komisije za obeležavanje praznika i dodelu priznanja Grada Novog Sada, a predloženo je i da novčani deo nagrade iznosi 130.000 dinara.
 
Komisija je predloge uputila Skupštini grada, a odbornici će konačnu odluku doneti na svečanoj sednici.
Inkluzivni hor je za Oktobarsku nagradu predložilo Kolo srpskih sestara Eparhije Bačke - Novi Sad, uz podršku Udruženja građana "Vera ljubav nada" i Udruženja građana "Zemlja živih".
 
U inicijativi je navedeno da "Ison" zaslužuje nagradu za izuzetne rezultate u radu ostvarene u oblasti kulture, umetnosti tradicije i kulturnog nematerijalnog nasleđa, kao i svih vidova stvaralaštva prosvete i razvoja školstva, te humanitarnih aktivnosti.
 
Za profesorku Mirjanu Grdinić je u inicijativi navedeno da je ona "istinski erudita, perfekcionistkinja i jedna od najvećih stručnjakinja za književnost i srpski jezik, sa zadivljujućim profesionalnim dostignućima".
 
Osnovna škola "Dušan Radović je za Oktobarsku nagradu predložio profesorku srpskog jezika i književnosti Sanju Lalović, "za njen doprinos i izuzetne rezultate i najviša dostignuća i ostvarenja postignuta  toku više godina rada u prosveti".
Za Novembarsku povelju su Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja su predložili Istorijski arhiv Grada Novog Sada i Gradska biblioteka u Novom Sadu.
 
U inicijativi stoji da je ovaj fakultet "važna naučna, obrazovna i vaspitna ustanova, sa impresivnom biografijom, iznedrila i obrazovala vrhunske stručnjake, doprinoseći naučno-istraživačkom radu u oblasti fizičke kulture i sporta tokom 50 godina postojanja".
 
"Mađar So" su za ovo priznanje predložili Studentski centar "Studentski dom Evropa" i Mađarski kulturni centar "Petefi Šandor".
 
U inicijativi je, između ostalog, navedeno da je ovaj medij "jedan od najvažnijih institucija vojvođanskih Mađara, koja izdaje jedini list na mađarskom jeziku u Vojvodini, te da nedvosmisleno predstavlja tub za očuvanje identiteta, jezika i kulture Mađara u Vojvodini".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti