BIG kupio "Promenadu" za 177 miliona evra

Vlasnik BIG tržnog centra kupio je TC "Promenada", saznaje 021.rs.
BIG kupio "Promenadu" za 177 miliona evra
Foto: 021.rs
Na sajtu kompanije NEPI Rockcastle 9. oktobra objavljeno obaveštenje o završetku prodaje Tržnog centra "Promenada" u Novom sadu.
 
"Akcionari su obavešteni da je prodaja uspešno završena 7. oktobra 2024. godine, u skladu sa uslovima ugovora, i da je konačan novčani prihod u iznosu od 177 miliona evra isplaćen", navodi se u obaveštenju na sajtu kompanije.
NEPI Rockcastle je još u julu saopštio da je potpisao obavezujući ugovor da svoju ćerku firmu NE Property N.V, u čijem je vlasništvu i TC "Promenada", proda kompaniji CEE BIG BV, sada je ta prodaja finalizovana, sudeći prema poslednjim promenama u Agenciji za privredne registre.
 
Kako se može videti u APR-u, kao vlasnik 100 odsto udela i Nepi Real Estate Project One navodi se kompanija Boardwalk Center iz Beograda. No, kada se pogleda stvarno vlasništvo ove kompanije, vidi se da je ono u Amsterdamu, odnosno da je reč o kompaniji CEE BIG BV.
 
Promena vlasničke strukture u "NEPI Real Estate Project One" zabeležena je u bazi Agencije za privredne registre u ponedeljak, 7. oktobra.
Promenada će se širiti?
 
Inače, prema ranijim planovima donedavnog vlasnika, TC "Promenada" trebalo je da proširi bašte kafića i prenameni deo garažnog prostora u teniske terene i administrativne prostorije.
 
Ovo je deo predloga iz urbanističkog projekta "Promenade" koji je bio na javnom uvidu u aprilu prošle godine.
 
Iz projekta se moglo videti da se predviđa uređenje bašti ugostiteljskih objekata kod izlaza prema stadionu "Karađorđe", odnosno prema Bulevaru oslobođenja, kao i da će se omogućiti lokalima da imaju bašte i na drugom spratu, u okviru krovnih terasa. U planu je bilo i proširenje administrativnog prostora u delu postojeće garaže, čime bi se smanjio broj postojećih parking mesta.
 
U delu garaže na drugom spratu, planirano je da se uredi multifunkcionalni prostor koji bi smanjio broj parking mesta. 
 
Nepoznato je da li novi vlasnik planira da implementira ove promene, ali je NEPI grupa, kao investitor, u julu ove godine podnela zahtev za lokacijske uslove Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove za novi projekat, čiji detalji još uvek nisu poznati.
 
Postupak odobrenja je još uvek u toku.
 
Prodaja tema i za Komisiju za zaštitu konkurencije
 
Budući da BIG grupa kontroliše, preko više privrednih društava, više od 10 tržnih centara širom Srbije, ovu kupovinu nadgledala je Komisija za zaštitu konkurencije.
 
Na sajtu Komisije za zaštitu konkurencije i dalje stoji da se ispituje da li je prijavljena koncentracija dozvoljena, odnosno "da li bi se sprovođenjem ove koncentracije značajno ograničila, narušila ili sprečila konkurencija na tržištu Srbije". 
 
Iako ta odluka još uvek nije objavljena, kako iz Komisije navode u odgovoru za 021.rs, oni su 12. avgusta, u postupku ispitivanja koncentracije po službenoj dužnosti, odobrili koncentraciju koja nastaje na tržištu ovom kupovinom. 
 
Prilikom podnošenja prijave, vlasnik BIG grupe naveo je da konkurencije neće biti, jer je BIG na Sentandrejskom putu "maloprodajni park", a objekat Promenade "tržni centar".
 
"To bi onda značilo da podnosilac prijave nije aktivan na tržištu tržnih centara i da na tako određenom tržištu nema preklapanja učesnika u koncentraciji", navodi se u izjavi kupca koja je objavljena u okviru dokumentacije Komisije za zaštitu konkurencije.
U dokumentu objavljenom na sajtu Komisije za zaštitu konkurenciji dato je nekoliko procena koje se ukazali da bi ovom prodajom došlo do veće koncentracije tržišta kod "jednog igrača". Prema proceni u kojoj su u tržište uključeni Mat-real estate (Matijević), Merkator, Merkur, ali i Spens i Novosadski sajam, zajednički udeo na tržištu BIG-a i "Promenade" je 56 odsto. Ukoliko se iz ove procene isključi Novosadski sajam, jer nije trgovinski centar, taj procenat raste na 62,3 odsto.
 
Treća procena uključuje izveštaj kuće CBS International, prema kojem je veličina tržišta maloprodajnog prostora u Novom Sadu 124.400 kvadratnih metara. Tu su uključeni samo tržni centri, odnosno BIG, "Promenada", Mat-real estate i Merkator. Prema ovome, udeo BIG-a i Promenade na tržištu bi prevazišao 75 odsto. 
 
Po svemu sudeći, Komisija je prihvatila gledište novog vlasnika "Promenade".
 
Pripremana prodaja
 
Inače, dve kompanije su još 6. decembra prošle godine potpisale pismo o namerama koje potvrđuju volju BIG grupe da proširi portfolio nekretnina u Srbiji.
 
NEPI, grupa koja je do nedavno posedovala TC "Promenada", je pod kontrolom društva NE Property B.V. sa sedištem u Amsterdamu, ranije je saopštila da nakon ovog neće više poslovati u Srbiji. Razlog koji su naveli je da je "odluka o prodaji deo njihove strategije da ulažu samo u zemlje sa investicionim kreditnim rejtingom".
 
BIG u Srbiji poseduje niz objekata, među kojima su i BIG Fashion Mall & Park Beograd, BIG Novi Sad, BIG Fashion Outlet Inđija, BIG Pančevo, BIG Rakovica, BIG Zrenjanin, BIG Kruševac, BIG Fashion Kragujevac, BIG Pazova, BIG Obrenovac i BIG Kraljevo.
 
BIG grupa kontroliše i društvo AFI Properties LTD, koje u Srbiji ima sledeće projekte: Airport City Beograd, AFI Skyline i Business Garden.
 
CEE-BIG B.V. sa sedištem u Holandiji posluje u okviru izraelske grupe društava za razvoj koncepta otvorenih tržnih centara. Posluju i upravljaju tržnim centrima i maloprodajnim parkovima širom sveta. U Srbiji su prisutni od 2008. godine.  
  • Realista

    09.10.2024 16:00
    prenamena
    Predlažem sportski centar u podrumu, nešto na temu Morahaloma u Mađarskoj, samo sa fekalijama...
  • Mile

    09.10.2024 15:55
    A Oskar trlja ruke
    A Oskarov i bratov udeo 30%, pa vi vidite kakvim vas magarcima prave. Uzeli gradsku zemlju i prepodali. 50 milki u dzep.
  • Ташоли

    09.10.2024 15:53
    За Енглезе и Израелце наши "бизмисмени" су најобичнији шибицари.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti