Preminuo bivši dekan DIF-a i trener OK Vojvodina Darko Kalajdžić

Darko Kalajdžić, nekadašnji profesor, trener i sportski radnik, preminuo je u 84. godini.
Preminuo bivši dekan DIF-a i trener OK Vojvodina Darko Kalajdžić
Foto: Screenshot (OK Vojvodina)
Rođen je 3. februara 1940. godine u Zvorniku, gde je završio osnovnu i srednju školu. 
 
Diplomirao je 1963. godine na Višoj pedagoškoj školi, na grupi za fizičko vaspitanje. 
U Sarajevu je završio Visoku školu za fizičku kulturu 1967. Magistrirao je 1972, a doktorirao 1984. godine na Univerzitetu u Novom Sadu. Nakon rada u u Zvorniku i Titelu, 1969. prešao je u Novi Sad, gde je bio asistent na Višoj pedagoškoj školi, a kasnije i redovni profesor na Fakultetu fizičke kulture.
 
U Odbojkaški klub Vojvodina stigao je na pola sezone 1972/73, kada je preuzeo ekipu i značajno uticao na bolju igru i rezultate. Bio je takođe deo kluba, kada je tim predvodio prvi trener Dušan Višekruna, u sezoni 1976/77, kada je osvojen istorijski trofej – Kup Jugoslavije. 
U Vojvodinu se vratio 1981/82. i pomogao ekipi da napravi uzlet i ostvari nove vredne rezultate. U prvoj godini zauzeli su Novosađani drugo mesto u Balkanskom kupu, a u sezoni 1982/83. osvojili su treće mesto u Kupu pobednika kupova.
 
Darko Kalajdžić radio je i sa mladima, a bio je i trener juniorske reprezentacije, sa kojom je zauzeo peto mesto na Evropskom prvenstvu.
 
Bio je i dekan Fakulteta fizičke kulture u Novom Sadu od 1991. do 2000. godine kao i počasni predsednik Udruženja dekana fakulteta fizičke kulture podunavskih zemalja. Objavio je preko 80 stručnih i naučnih radova, kao i tri knjige o odbojci, od kojih su dve univerzitetski udžbenici.
Kalajdžić je sahranjen na groblju u Čereviću.
  • Vase komsije

    11.10.2024 17:28
    Večna slava
    Dragi naš čika Darko, hvala za svu dobrotu, savete i ljubav koju ste nesebično delili sa svima iz svog okruženja celoga života. Nek ti duša nadje put do carstva nebeskog. Već nam nedostaješ
  • Joka

    11.10.2024 15:21
    Bili smo porodični prijatelji, posle mi je bio profa na odbojci. Igrali smo tenis, ja sa sinovima, ćale sa njim. Delili lepe trenutke na terenu. Uvek nasmejan, posvećen sportu. Živeo je svoj posao. Iskreno saučešće porodici Kalajdžić.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti