Saobraćajni kolaps i biciklistička trka: Koliko je bilo zagađenje u Novom Sadu?

Profesor emeritus Božo Dalmacija sa Prirodno-matematičkog fakulteta izračunao je koliko je bilo zagađenje u Novom Sadu zbog jučerašnjeg saobraćajnog kolapsa do kojeg je došlo zbog biciklističke trke.
Saobraćajni kolaps i biciklistička trka: Koliko je bilo zagađenje u Novom Sadu?
Foto: 021.rs
Veliki broj ulica bio je zatvoren u petak posle podne, baš u vreme saobraćajnog špica.
 
Kako je profesor Dalmacija napisao, on je iz grada krenuo za Futog oko 15 časova. 
Zbog velike gužve, bilo mu je potrebno 1,2 sata da pređe tih 10 kilometara. 
 
"Redovi automobila su bili ogromni. Na primer od Bulevara oslobođenja do Bulevara Evrope bio je auto do auta. Nisam znao šta se dešava. Mislio sam saobraćajna nesreća", naveo je on. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 
Kaže da je probao da se nekako, od ulice pre Bulevara Evrope prebaci do Futoške, i da je to trajalo pola sata. 
"Posle saznajem da je neki diplomirani bez završenih studija organizovao biciklističku trku kroz Novi Sad, u petak u 15 časova", navodi profesor Dalmacija. 
 
Nakon toga je izračunao jučerašnji "doprinos" životnoj sredini. 
 
"Ako benzinski automobil emituje 2,3 kg/l goriva. Automobili kada se polako kreću ili kada stoje u mestu troše oko 1,5 l/sat goriva. Računam 2,3x1,5x1,2 sata moje vožnje = 4,1 kg CO2. To je bio moj doprinos. Bilo je najmanje 2.000 automobila u tom kolapsu, a mislim čak i više. Mislio sam da angažujem Mitrovića da snimi dronom pa da znam tačan broj. Međutim, ako uzmem taj minimum: 4,1 kg CO2 x 2.000 automobila = 8.200 kg CO2, odnosno oko 8 tona CO2", izračunao je. 
 
Profesor konstatuje da je juče bila "lepa ekološka trka biciklom kroz Novi Sad". 
 
"Eto nam koristi od diplomiranih koji nisu završili fakultet. Zaboravih, CO2 će pospešiti rast drveća u Novom Sadu, eto doprinosa. Možda sam ja previše kritičan zato što sam 1,2 časa putovao 10 km, a nisam prelazio carinsku postaju", navodi profesor Dalmacija.
  • Bubi

    12.10.2024 18:08
    Svako ko iole prati biciklizam, zna da svugde u svetu bicicklističke trke počinju oko podneva i završavaju se, u zavisnosti od dužine trke, popodne oko 16,17 časova. Kad god je cilj u gradovima, to je uvek centar grada, možete to videti u Lisabonu, Madridu, Parizu, na najpoznatijim trkama. Jeste, saobraćaj trpi tu promenu ali da biste (posebno kod nas) popularizovali ovaj sport normalno je da, kao i svugde, stavite cilj u centar grada. Pa ako oni u višemilionskim gradovima, zamislite, nisu umrli jer jedan dan imaju izmene u saobraćaju, nećete ni vi u Novom Sadu od 350.000 stanovnika. Malo smo postali razmaženi jer, bože moj, treba sačekati u kolima da trka prođe, jednom godišnje. Budite civilizovani, dajte mesta sportu i raznim manifestacijama i budite zahvalni da se ovakve međunarodne manifestacije uopšte održavaju u našem gradu. Svi kukaju kako zaostajemo za razvijenim zemljama, a kada evo imamo šansu da uradimo nešto poput njih, odma ide kukanje i pronalaženje negativnih stvari i konstantne kritike. Treba malo samo otvoriti oči.
  • jovan2

    12.10.2024 17:59
    Mogli su organizovati trku u Petrovaradinu, izgledalo je bi kao da je u NS ako prodju kroz podgradje i oko tvrdjave, a ne bi imali kolaps, amateri.
  • Ja

    12.10.2024 16:58
    Bravo profesore. Unistitelji, neznalice, bahata bratija…jednom recju ZLO!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

U nedelju 22 stepena

U Novom Sadu će u nedelju ujutro biti oblačno i sveže, a u toku dana toplije, sa slabim ili umerenim vetrom.