Dr Milić objasnio zašto je u niškoj skupštini rekao da je Miloš Vučević dobro vodio Novi Sad

Predsednik Pokreta za decentralizaciju Srbije (PODES) Dragan Milić odgovorio je na kritike da je u niškoj skupštini hvalio premijera Miloša Vučevića za to kako je kao gradonačelnik vodio Novi Sad.
Dr Milić objasnio zašto je u niškoj skupštini rekao da je Miloš Vučević dobro vodio Novi Sad
Foto: Screenshot (Youtube/Al Džazira Balkans)
Kako Milić kaže za Danas, pohvalio ga je samo za ukidanje opština u Novom Sadu, te da je isečak koji je objavljen na društvenim mrežama izdvojen iz sednice koja je trajala 18 sati.
 
Mediji su preneli da je Milić tokom sednice Skupštine grada Niša izneo pohvale na račun Vučevića, rekavši da je on "vrhunski vodio Novi Sad" i da je za nagradu dobio premijersko mesto.
Predsednik novoformiranog udruženja Pokret za decentralizaciju Srbije se tokom sednice založio za ukidanje opština u Nišu, a sa govornice je kolegi iz opozicije Đorđu Stankoviću (NPS), koji se toj ideji protivi, rekao da će ceo SNS podržati da se ukinu opštine i zatim je pročitao izjavu Vučevića iz 2019. godine, kada je bio prvi čovek Novog Sada.
 
"Naveo je da se on ne zalaže za podelu Novog Sada na opštine, jer bi se time još više zakomplikovalo donošenje pojedinih odluka na lokalnom nivou i da primer Niša pokazuje da podela na opštine nije dobro rešenje. Zahvaljujem se gospodinu Vučeviću na podršci stavu grupe građana 'Doktor Dragan Milić', na podršci našoj ideji i ne sumnjam da će SNS podržati, jer je gospodin Vučević video katastrofu i kataklizmu da se Novi Sad deli na opštine. Čovek je vrhunski vodio Novi Sad, za nagradu je dobio premijersko mesto, a kod nas mi ne možemo da dobijemo bukvalno ništa. Prema tome, morate da naučite i u SNS-u, ovom niškom, kako treba da se bori za svoj grad, prepoznaće vas neko u tom Beogradu, verujte mi", naveo je Milić tada sa govornice.
Objavljeni snimak je izazvao kritike dela opozicione javnosti, a reagovao je i šef novosadskog odbora SSP-a Vladimir Vrsajkov koji je od Milića zbog ovih reči zatražio izvinjenje.
 
Milić za Danas odgovara da je reči koje je uputio Đorđu Stankoviću - ironija, te da je sednica trajala 18 sati, a da je neko iz politikantskih razloga isekao deo koji je objavljen.
 
"Bilo ko ko je saradnik sa SNS-om valjda neće imati sednice koje traju 18-19 sati, nego će imati od 18 minuta kao u Starom gradu i Vračaru. Ali onda oni u Starom gradu i Vračaru su silna opozicija, a mi ovde smo saradnici SNS-a", navodi on.
 
Sve je to, kaže on, smešno, ali i razumljivo, te dodaje da je tokom sednice jasno i precizno rekao šta je Vučević dobro uradio u Novom Sadu, a to je - ukidanje opština.
 
"Oni (SSP, prim. nov) tamo u saopštenju pominju razna imena Janka, Marka, kažu da li vi pominjete to, to, to... Ne. I gospodin Vrsajkov nije gledao našu Skupštinu da bi bilo šta mogao da tumači. Jasno i precizno se kaže šta je bilo dobro u Novom Sadu. Dobro je što je ukinuo opštine koje u Nišu nisu ukinute. Vučević je 2019. rekao da primer Niša pokazuje da su opštine loše rešenje. To sam pohvalio. Opštine u Nišu njih ima ukupno pet, u Novom Sadu ih nema. U Nišu tih pet opština glođu, jedu i proždiru budžet građana Niša od preko milijardu dinara", pojašnjava on.
 
Napominje da tri četvrtine budžeta Niša “otpada” pri nadležnosti na plate političkih funkionera opština, iako su opštine bez značajnih ingerencija. S druge strane, kaže on, Novi Sad je ukidanjem opština napravio uštedu jer ih "ne troše na trutove koji u Nišu postoje".
On napominje da je na istoj sednici izjavio da Novi Sad ima trostruko veći budžet, iako ima samo pedeset odsto više stanovnika.
 
"Novi Sad ima 45 milijardi dinara budžet, a Niš ima 15 milijardi dinara, razlika je tri puta u korist Novog Sada, iako imaju samo 50 odsto više stanovnika. Gle čuda, Novosađani imaju prosečni lični dohodak za 20 hiljada dinara veći od Nišlija. Plata ljudi koji imaju master titule je u proseku veća za 50.000 dinara u Novom Sadu i Beogradu nego u Nišu. U poslednjih 12 godina Novi Sad je dobio 31 novu fabriku ili investiciju, a Niš je dobio pet. Bahati SNS-ovci kod nas kažu da je devet ili deset, ali to nije tačno, jer oni računaju i one koje je otvorila bivša vlast", navodi Milić.
 
Ceo tekst Danasa možete pročitati OVDE.
  • Novonasadjen

    15.10.2024 13:53
    @Dule
    "Igor" tj radašnja upravila nije napravila ništa?? (i btw mandat traje 4 god a ne 5,6, i te administracije je bio jedan mandat).. "Miloš" ti je mnogo toga uradio??
    Pa ta "Igor" administracija je uradila celokupan kej, uredila i još bitnije podigla nivo odbrane od Dunava.. Uradjeni bulevari Evrope i Patrijarha Pavla.. Uradjen, potpuno nov bazen na Spensu.. da se samo nabroje veći projekti/stvari.. A tebi "voljeniji" "Miloš", da mu nije bilo egzitovaca i dobijanja EPK 21, šta bi "on" i šta je "on" to uradio, i to za 3 mandata?! Nisu bili u stanju ni bazen na Spensu rekonstruisati za koliko ono, koliko ono beše da je bio zavtoren, godinu, dve?!
    O opštoj urbanističkoj devastaciji grada ni da ne pričam, tako da Dule..
  • Dejan

    15.10.2024 13:44
    Pamet u glavu
    Onda si trebao reči jedino što je dobro uradio je bilo ukidanje opština, mada realno to je uradio da ne bi izgubio centar grada jer ovako građani sa periferije izaberu gradsku vlast, a doktor umesto tako rekao je postao je premijer jer je uspešno vodio Novi Sad što nema veze sa istinom, premijer se postaje danas samo poslušnošću i naravno biranjem reči u javnosti
  • Da ne bude kao Čanak

    15.10.2024 13:35
    Ovaj pokret za decentralizaciju može da dobije do 10% glasova na izborima, ali samo ako na svim ostalim pitanjima tipa Srebrenica, Kosovo, sankcije Rusiji budu suprotno od Čanka.
    Ako tu bude imao iste stavove kao Čanak džabe onda sve pokret će dr.Miliću proći otprilike sa 1% glasova. Jer glasači u Srbiji su takvi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti