FOTO Pogledajte kako Sonja ilustruje Novi Sad: Građevine koje inspirišu

Arhitektkinja Sonja Mitrović prenosi građevine i ulice Novog Sada na papir, a potražnja za njenim ilustracijama je tolika da je otvorila svoj studio za dizajn.
FOTO Pogledajte kako Sonja ilustruje Novi Sad: Građevine koje inspirišu
Foto: Sonja Mitrović
S obzirom na to da je završila arhitekturu i urbanizam, njen tip interesovanja je očekivan.
 
"Mislim da je kod nas, arhitekti, izražena ta potreba da sagledavamo odnose u prostoru, da analiziramo građevine, geometriju, boje. U nekom trenutku sam to odlučila da prenesem na crtež", kaže umetnica Sonja Mitrović za portal 021.rs.
Sonja je završila Arhitekturu i urbanizam na Fakultetu tehničkih nauka, a master studije na univerzitetu "Politecnico di Milano" u Italiji. Radila je u biroima u Pjaćenci i Parmi, a put je pre 12 godina doveo od Italije do Novog Sada.
 
Ona ističe kako joj je teško da crta nešto što ne poznaje.
"Iako moje ilustracije nisu uvek realistične, zasnovane su na stvarnim iskustvima. Zato najviše volim da crtam baš Novi Sad. Ovde živim već 12 godina. Mislim da se vidi razlika kada je tema neki drugi grad. Mada, možda je samo ja vidim", objašnjava ilustratorka.
 
Ona nije imala nikakva očekivanja od digitalnog crtanja, ali se takvo crtanje pokazalo više nego uspešno.
 
"Kada sam prodala svoj prvi print bila sam van sebe, da li je moguće da se nekome sviđa to što radim. Prošle godine je potražnja dostigla tolike razmere da sam otvorila svoj studio za dizajn", ističe Sonja Mitrović.
 
Inspiraciju pronalazi u ličnim iskustvima, bilo da su to prostori u njenom okruženju ili unutrašnja iskustva.
 
 
Voli međuratnu i posleratnu arhitekturu kod nas, na primer dela Dragiše Brašovana i Đorđa Tabakovića. Izdvaja primere zgrade Pošte, Banovine i Tanurdžićevu palatu.
 
"Oduševljena sam i rešavanjem pitanja stanovanja u tom posleratnom periodu. Iako estetika nije najprijatnija, funkcionalnost i ideologija iza toga je zaista fascinantna. Čak sam i svoj master rad posvetila istraživanju prostornih vrednosti ovog tipa stanovanja i Limanu kao oglednom primeru", kaže ilustratorka.
 
 
Uzore za svoj rad vidi u Đuliju Rosiju i Paskalu Kampionu.
 
"U početku, dok sam pronalazila svoj stil, proučavala sam njihov rad. Mislim da se taj uticaj može lako videti u mojim ilustracijama" objašnjava Sonja za 021.rs.
 
Novi Sad joj nije jedina tema koja je vuče ka ilustraciji i papiru.
"Osim Novog Sada. često mi je tema i Ivanjica, odakle sam. Kako je ovo sve preraslo u posao, veliki deo mog rada su naručeni projekti. Ne mogu reći da su mi uvek inspirativni, nekada mi je potrebno mnogo vremena da dođem do zadovoljavajućeg rezultata. Ali reakcije klijenata su mi uvek dodatna motivacija" naglašava ova umetnica.
 
Sonja je sarađivala s hotelima, turističkim organizacijama, restoranima, a njene ilustracije možete da pronađete u knjižari Zenit kao i na njenoj Instagram stranici.
  • BV

    16.10.2024 22:33
    !
    Fantastično! Izuzetan talenat.
  • Lepo

    16.10.2024 22:25
    Osveženje
    I meni se svidja.
  • Pitanje

    16.10.2024 21:14
    Ai???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti