Rekli ste: "Novi Sad se gradi po meri investitora, funkcionišemo na ivici prihvatljivog"

Gradonačelnik Milan Đurić smatra da je Novi Sad postao najpoželjnije mesto za život u regionu. Međutim, pitanje je u kojoj meri su Novosađani saglasni sa tom tvrdnjom.
Rekli ste: "Novi Sad se gradi po meri investitora, funkcionišemo na ivici prihvatljivog"
Foto: 021.rs
U anketi koju je sproveo 021.rs prikupljeno je gotovo 1.900 glasova.
 
Većina čitalaca (42,2%) je rekla da Novi Sad nije najpoželjnije mesto za život u regionu, a 30,6 odsto njih smatra da Novi Sad nije najbolji, ali nije najgori grad u kojem biste mogli da živite.
 
Nasuprot tome, 27 odsto njih je saglasno sa gradonačelnikom i smatra da je najbolje živeti u regionu.
Publiku smo pozvali i da kažu zbog čega Novi Sad jeste ili nije najpoželjnije mesto za život. 
 
U nastavku slede neki od komentara:
 
"Kasnih sedamdesetih godina sam sa zapada zbog studija došao u Novi Sad, koji je tada bio prašnjava varošica u kojoj posle 22 sata ništa nije radilo, a usporeni stanovnici su više vodili računa šta drugi rade nego o sebi. Danas, posle toliko godina, Novi Sad se pretvara u grad po meri čoveka, koji postaje sve lepši i funkcionalniji bez obzira na sistem koji ga vodi. Onaj ko to ne prepoznaje ima svoj lični problem", napisao je komentator koji se potpisao sa Zare.
"Da je najpoželjniji, ne bih otišao iz njega posle 38 godina. Kao pravi Novosađanin, mogu reći da moj grad zaslužuje mesto u samom vrhu po uslovima koje pruža, ali nije to više baš kao što je nekad bilo. Dođem samo na odmor preko leta, a svoje mesto pod suncem sam potražio u inostranstvu, i dobro mi je, ne žalim se, nadam se da će tako i ostati", naveo je Sale NS.
 
Neko ko se potpisao sa "Ahab" kaže da "ovaj gradi i ceo ovaj radikalski rezervat uopšte može biti dopadljiv samo nekom ko nije kročio dalje od Paralije". 
 
"I tu mislim bukvalno na celu državu - sve je zahvatio urbicidni požar koji raspaljuju reciklirane radikalske hulje na vlasti. Od seče šuma, trovanja i začepljavanja reka, preko uništavanja urbanih sredina i betoniranja parkova. Ovo je mesto sa najnižim nivoom ekološke svesti stanovništva. Svako ko misli da je Perućac, Uvac ili Zvorničko jezero lepo, treba da ode na Bohinj, Bled ili na Plitvička jezera. Ne znam šta imaš od toga da je nešto 'tvoje', ako smrdi, prljavo je, zagađeno i u njemu nema života?!"
 
Jedan od komentara je glasio i: "Ako je region Banat, onda jeste."
 
Čitalac Milan smatra da sve zavisi na koji način se definiše region.
 
"Ako region obuhvata samo Srbiju, Bosnu, Crnu Goru, eventualno Makedoniju, Novi Sad zajedno sa Beogradom svakako da jeste među najpoželjnijim gradovima, a sve više počinje i da prednjači ispred Beograda kako se u tom gradu drastično urušava kvalitet života poslednjih godina. Ako u region računamo i Hrvatsku, Sloveniju itd, onda teško da može da se kaže da je Novi Sad najpoželjniji."
"Nerešeno pitanje gradske deponije, zatim u ovom gradu niko ne bi trebalo da koristi automobil za odlazak na posao, ali javni prevoz je katastrofa pa je i saobraćaj često katastrofa. Novi Sad se ne gradi po meri čoveka, nego po meri investitora. Funkcionišemo na ivici prihvatljivog", smatra jedan komentator.
 
Pojedini čitaoci su stava da grad postaje "prenatrpan", te da bi "sumnjiva građevinska ekipa mogla da pokloni koji dinar od bogaćenja". 
 
"Dakle, Novi Sad raste — istina. Ali se ne razvija već samo dodatno opterećuje postojeću infrastrukturu, smanjuje zelene površine i parking prostor po glavi stanovnika. Pravi termin je da se deformiše, i to nažalost trajno i nepopravljivo, a nipošto ne napreduje", zaključak je jednog od komentatora.
  • Jovan NS

    16.10.2024 14:58
    & Miloš_NS

    Divlja migracija je divlja bilo da je rec o delu grada koji je postao geto ili celom gradu koji je upropascen kao NS ili je rec o drzavi kao npr Kanada koju vise niko ne prepoznaje.
  • New Horizon

    16.10.2024 14:48
    Zelenilo je važno!
    U Izveštaju Svetske banke za Zapadni Balkan za 2024. napravljena je i lista tridesetak gradova i njihova pokrivenost zelenilom. Novi Sad zajedno sa mnoštvom albanskih gradova, spada u deset najmanje ozelenjenih gradova. Od Novog Sad su bolji Beograd, Tirana, Sarajevo, Niš, Kragujevac... a lošiji Podgorica, Skadar, Drač, Đirokastro... To bi trebalo da nam objasne gradske vlasti.
  • Novosađanin

    16.10.2024 14:38
    Pluća grada Fruška Gora se nemilosrdno uništava i postala je "fabrika" za krađu novca. Taj trend se proširio po celom gradu.
    Pored Sportskog Centra se "gradi" park tako što se uništilo skoro sve drveće u njemu ? To je taj način nerazmišljanja koji uništava ovaj grad.
    Bahatonizacija nije napredak već nazadak.
    Kao kasarna u Futoškoj ulici, starije zgrade se ostavljaju da propadnu, da bi se srušila i napravilo nešto u šta se može ugraditi.
    Šodroš je po receptu Sava Male uništena oaza, koju su uništili nakon prebijanja građana i raščistili "čistačem mina", da bi se gradio pomoćni objekat bez građevinskih dozvola i bez studije uticaja na životnu sredinu.
    Novi Sad postaje kao Beograd, žrtva pranja novca, sumnjivih investitora, koji prave pakao od života u gradu.
    Posle prebijanja demonstranata na Šodrošu, Novi Sad je slomljen i sad mogu da mu rade šta žele.
    Novi Sad je bio 90tih opozicioni grad, pa mu se sada svete na sve moguće načine. Njihova mržnja je očigledna. Žele da sruše sve što Novosađani vole.
    Ćirilica na autobusima, bojenje Limana, Šešelj u gigantskoj veličini sa natpisom o Srebrenici, sve užasi koji nemaju veze sa građanima ovog grada.
    Novosađani su otišli u velikom broju i sada žive po nekim inostranstvima, mali broj je ostao i sada smo manjina koja se i dalje smanjuje.
    Pogledajte samo cifre.
    U celoj Srbiji ima sve manje stanovnika, za koga se grade tolike zgrade ?
    Pa za ljude koji će bežati sa sela i koji će bežati od rudnika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti