Novosadske mame protiv jednokratnih plastičnih čaša u vrtićima: Veliki otpad svakog meseca

Velike količine otpada i posledice po zdravlje dece su razlozi zbog kojih je udruženje "Rezzon" pokrenulo inicijativu "Da plastična čaša ne bude naša".
Novosadske mame protiv jednokratnih plastičnih čaša u vrtićima: Veliki otpad svakog meseca
Foto: Pixabay
Rezultati ankete koju je uradilo udruženje "Rezzon" pokazuju da svako dete u proseku potroši tri plastične čaše dnevno. Ove jednokratne čaše plaćaju i donose u vrtić roditelji. 
 
"Kada smo zvaničan broj, oko 17.400 dece koliko je upisano u 'Radosno detinjstvo' uz prisustvo od oko 65 odsto, pomnožili sa tri čaše dnevno i to pomnožili sa brojem radnih dana - došli smo do pola miliona čaša mesečno", kaže za 021.rs Ivana Ostojić, zastupnica udruženja koje osnovalo nekoliko mama različitih profesija i kojem je jedan od ciljeva zaštita životne sredine. 
Iz udruženja "Rezzon" navode da uz velike količine otpada, problem dugotrajne upotrebe jednokratne plastike utiče i na zdravlje.
 
Ivana Ostojić objašnjava da su već postojale inicijative da se promeni ova praksa, ali da napori roditelja koji su bili na nivou grupe u vrtiću nikad nisu urodili plodom.

"Ono što roditelji dobiju kao povratnu informaciju jeste da su inspekcijske službe tako naložile, da postoji preporuka zbog koje je najbolje rešenje da se koriste jednokratne, plastične čaše", poručuje Ostojić. 
Anketu udruženja "Rezzon" do sada je popunilo 212 roditelja i 38 vaspitač(ic)a. Rezultati ukazuju na većinski stav da bi metalne šolje, čaše iz kuhinje ili jednokratne papirne čaše i flašice, mogle da budu alternativa za dosadašnju praksu.
 
Sagovornica 021.rs ukazuje na to da je nemoguće da se svuda u Evropi ili svetu koriste isključivo plastične čaše. Ona navodi primer udruženja iz Splita koje je pokrenulo sličnu akciju.
 
"Jedno udruženje iz Splita je sprovelo ovu inicijativu i do promene su došli za pet godina. Verujem da ćemo postići dogovor s 'Radosnim detinjstvom' u kraćem roku, odnosno da će nas oni prepoznati kao neko ko hoće da sarađuje", kaže Ostojić.
Dodaje da je to jedan dugotrajniji proces.
 
U pojedinim privatnim vrtićima u Novom Sadu se već koriste višekratne plastične čaše ili staklene teglice, što bi mogao da bude primer i državnim vrtićima.
 
Ukoliko ste roditelj i želite da popunite anketu, to možete da učinite na OVOM LINKU, a ukoliko ste vaspitač/ica, to možete uraditi OVDE.
  • deo demosa

    18.10.2024 09:47
    sta reci
    mi smo pre 53 godine imali one čaše što se sklope pa izgledaju kao pudrijera. i torbicu za užinu i nismo bacali čaše (doduše nisu ni bile čaše) ali, koliko vidim i sad ima to da se kupi. svako dete donese svoju. i vrati kući.
  • misa avokado

    18.10.2024 09:43
    дављење у смећу
    Bravo za inicijativu. Takav predlog sam podneo organizatoru novosadskog Noćnog bazara, da se piće na bazaru toči samo u trajnije plastične čase sa printom koji se kupuju uz povoljnu kauciju, a koje bi mogle posle služiti kao suvenir. Mislim pošto je pivo 350 din. da li je problem platiti 50 din lepu trajniju plastičnu času, a koja se može i vratiti.
  • Klisanin

    18.10.2024 09:40
    Vooow kakva revoulcionarna peticija, resenje svih sustinskih problema, bravo za mame novosadjanke!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti