U ponedeljak u škole uprkos problemima sa prokišnjavanjem

Član Gradskog veća zadužen za obrazovanje Nemanja Starović rekao je da će sve škole u Novom Sadu proraditi u ponedeljak bez obzira što ima onih koje su nastradale prilikom otapanja snega i leda.
Član Gradskog veća zadužen za obrazovanje Nemanja Starović rekao je da će sve škole u Novom Sadu proraditi u ponedeljak bez obzira što ima onih koje su nastradale prilikom otapanja snega i leda.

Prema njegovim rečima, najgore je prošla škola "Jovan Dučić" u Petrovaradinu gde se sručio zid zbog težina snega. Starović dodaje da je situacija u nekoliko objekata veoma ozbiljna, jer je otpočelo otapanje velikih količina snega na ravnim krovovima.

- U stalnom smo kontaktu sa direktorima škola i nadležnim gradskim službama, pokušavamo da saniramo stanje i minimiziramo štetu. Ipak, činjenica da je prosečna starost školskih objekata u našem gradu 35 godina, svakako nam ne ide u prilog. Naša je namera da omogućimo redovan početak nastave od ponedeljka, ukoliko nalog ministra prosvete bude takav, makar se nastava u pojedinim školama usled problema sa prokišnjavanjem morala privremeno odvijati u tri smene, jer bi svako dalje produžavanje prinudnog raspusta povuklo niz problema- rekao je Starović.

Prokišnjava u 15-ak škola, a najgore je prošla Srednja saobraćajna škola "Pinki", gde su stradale sve učionice na drugom spratu, fiskulturna sala i administrativne prostorije. Prema rečima direktora Srđana Bojovića, radnici dolaze za vikend da očiste sneg sa krova, a uprava škole daće sve od sebe da stanje bude stabilizovano do ponedeljka. "Angažovali smo profesionalce da očiste sneg sa krovova kako bismo sanirali situaciju. Mi ćemo dati sve od sebe, ali, da se sutra kreće, definitivno ne bismo imali uslova za početak nastave", navodi za Radio 021 direktor škole.

Pošto je sadašnje stanje u potpunosti neuslovno za početak nastave, Bojović kaže da postoji mogućnost da se odloži nastava. On navodi da će u tom slučaju razredne starešine obavestiti učenike, koji će se preko društvenih mreža i poziva informisati o tome da li da u nedelju uveče pakuju školske torbe ili ne. "Pomoćnici direktora javiće razrednim starešinama, koji će obavestiti predsednike odeljenskih zajednica. Siguran sam da će se đaci preko fejsbuka i mobilnih telefona blagovremeno informisati da li će škola raditi", navodi Bojović.

- Sva budžetska sredstva opredeljena za poslove tekućeg održavanja zgrada i objekata škola biće usmerena na saniranje štete koja je nastala prethodnih dana. Međutim, insistiraćemo i na tome da osiguravajuća društva preuzmu na sebe značajan deo troškova koje je uzrokovala ova elementarna nepogoda, budući da grad svake godine na ime osiguranja školskih objekata izdvaja blizu 100 miliona dinara - rekao je Starović.

Ništa bolja situacija nije ni u novosadskim vrtićima, gde prema rečima direktora Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo" Borislava Samardžića prokišnjava čak 15 obdaništa. - Tehnička služba je bukvalno 24 sata na terenu i skidaju sneg sa krovova, kako bi u ponedeljak svi vrtići bili otvoreni. Negde moramo da prekontrolišemo i instalacije, da ne bi došlo do kratkog spoja, ako je voda nakvasila provodnike za struju - kaže Samardžić.

M.Sovilj - miodrag@021.rs

  • Boki NS

    19.02.2012 01:14
    A pazi koliko "rebara" imaju radijatori i koliko tih radijatora ima?!?!?!

    Nama kažu, "rebro - kvadrat"...!

    A grejanje se plaća "sve na gomilu, puta broj budala"...!

  • Boki NS

    19.02.2012 01:11
    Genijalno!

    Koliko je love skrkano u PVC prozore,koji se lepo vide na slikama?! A plafon kisne... Znaci:
    - "Mile" mora da dobije malo nekog posla, ipak je vredno lepio plakate za Pavketa!
    - Cime se bavi njegova firma?
    - PVC stolarija...!
    - Ali krovovi su katastrofa!
    - Ali "Mile" je NAŠ...!
    - Ok, neka pošalje ponudu...koliko da mu kažem da stavi...?

    I tako smo dobili "energetski efikasne" škole...
  • 18.02.2012 14:49
    Eto di ce nasi novci
    Sad cemo jos jednom da napunimo necije dzepove.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti