Najuspešnija preduzeća iz Novog Sada: Pogledajte listu

"Naftna industrija Srbije" pala je sa prvog na drugo mesto na listi najuspešnijih preduzeća u Srbiji, pokazuju podaci Agencije za privredne registre.
Najuspešnija preduzeća iz Novog Sada: Pogledajte listu
Foto: 021.rs
NIS je s 400 milijardi dinara prihoda drugoplasirano preduzeće u Srbiji, ispod EPS-a
 
Ovom preduzeću su prepolovljeni dobici u odnosu na godinu pre, a razlozi su manja prodaja proizvoda i usluga, piše u izveštaju APR-a.
NIS je u 2023. godini imao neto dobitak 41 milijardu dinara što stavlja NIS na treće mesto po tom kriterijumu.
 
Ukoliko gledamo imovinu, iznos od 520 milijardi dinara što je visoko četvrto mesto na nivou Srbije.
Ovaj energetski sistem zapošljavao je 5.101 radnika, što je za 152 više u poređenju sa 2022. godinom.
 
Treći prema poslovnim prihodima u Srbiji je Javno preduzeće "Srbijagas" iz Novog Sada sa brojkom od 174 milijarde dinara. Iako su cene gasa porasle, ovo preduzeće zabeležilo je pad prihoda zbog manje subvencija, premija i donacija. "Srbijagas" je prošle godine imao 910 zaposlenih, što je za 26 manje nego 2022. godine.
 
"Gastrans" je 30. na listi i ima neto dobitak od 3,5 milijarde dinara, sa 112 zaposlenih. "Mercata VT" je na 15. mestu na ukupnoj listi, ali zauzima drugo mesto u oblasti "Trgovina na veliko".
 
  
 
Peto mesto u kategoriji - trgovina na veliko, zauzima "Vimeksim" sa prihodom od 58 milijardi dinara, dok je na celokupnoj listi 23. Ova firma posluje na tržištu žitarica.
 
"Univerexport" zauzima 40. mesto na generalnoj listi, ali beleži rast u prihodima u iznosu od 38 milijardi dinara.
 
U pet privrednih društava sa najvećim rastom neto dobitka spada "Vojvodinaput-Bačkaput", a prošle godine to je brojka od 2 milijarde dinara, što je povećanje od četiri puta u odnosu na 2022. godinu.
 
  
 
"Continental" je zbog velikih ulaganja u objekte i opreme, zabeležio uvećanje imovine od 84 odsto, što ga istovremeno stavlja na četvrto mesto u Srbiji po gubicima. Neto gubitak je 9,5 milijardi dinara. 
 
Imovina JKP "Novosadska toplana" iznosi 25 milijardi dinara, što je na nivou Srbije 83. pozicija. Kapital kojim raspolaže toplana je nepunih 19 milijardi dinara. Gledajući količinu kapitala, JKP "Vodovod i kanalizacija" je na 76. mestu sa 12 milijardi i više od 700 zaposlenih.
"Sunoko" se bavi trgovinom i proizvodnjom šećera i zauzima 66. poziciju gledajući listu poslovnih prihoda, dok je njihova 27. pozicija na listi neto dobitka.
 
"Matijević" je 74. po količini kapitala, a s dobitkom od 1,2 milijarde dinara zauzima 99. mesto.
 
Izveštaj Agencije za privredne registre možete da pročitate na OVOM LINKU.
  • Miša

    18.10.2024 17:50
    Plaćamo ih i dalje
    Znači sve njihove firmice. Lepo ih finansiramo, redovno, bez pobune, poslušno, ma šta da urade. Ako.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti