LSV: Irinej zloupotrebljava mantiju

Episkop bački Irinej, koji je i portparol Srpske pravoslavne crkve, odbacio je optužbe da je ulazio u "kavgu" sa predstavnicima novosadskih vlasti povodom obeležavanja 70. godišnjice zločina Novosadske racije i rekao da je na "bezobzirne napade" odgovarao i po dužnosti portparola i po savesti, odnosno "i službeno i lično". Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Jovanović reagovao je tako što je danas optužio Irineja da "zloupotrebljava crkvenu mantiju".

Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Jovanović optužio je danas bačkog episkopa Irineja (Bulovića) da "zloupotrebljava crkvenu mantiju".

Jovanović je to rekao povodom Irinejeve izjave da je LSV "zloglasna vojvođanerska liga". "Irinej je na ovaj način zloupotrebio crkvenu mantiju, isto kao što su 23. januara na pomenu žrtvama Racije u Novom Sadu ljudi u mantijama, sa maskirnim pantalonama ispod njih, sprečavali građane i goste da polože cveće na spomenik žrtvama i da upale sveće njima u pomen", rekao je Jovanović novinarima.

Dodao je da LSV nikada nikoga nije nazivala "ozloglašenim" i naveo da ta stranke sa svim crkvenim zajednicama "odlično sarađuje".

Jovanović je podsetio da se Irinej svojevremeno zalagao i za izmeštanje programa Zmajevih dečjih igara, jer mu je smetala buka u blizini zgrade Vladičanskog dvora, u kojoj, u centru grada u Zmaj Jovinoj ulici, stoluje Irinej.

Podsetio je i da je Irinej proglasio "đavolskim" jedan umetnički performans gostiju iz Italije u Zmaj Jovinoj ulici, tokom Festivala uličnih svirača i upitao da li su svi oni takođe "ozloglašeni". "A zašto nisu ozloglašeni huligani koji su organizovano došli u Novi Sad za vreme Evropskog prvenstva u rukometu i razbijali kamenicama i sekirama automobile hrvatskih navijača i time bacili ljagu na naš grad? Zašto nisu ozloglašeni oni koji su razbijali Novi Sad kada su hapšeni oni koji su osumnjičeni za ratne zločine?", upitao je Jovanović.

Dodao je da se Irinej u tim slučajevima nikada nije oglasio, niti je osudio te incidente.

Irinej: LSV je zloglasna vojvođanerska Liga

Episkop bački Irinej, koji je i portparol Srpske pravoslavne crkve, odbacio je ranije danas optužbe da je ulazio u "kavgu" sa predstavnicima novosadskih vlasti povodom obeležavanja 70. godišnjice zločina Novosadske racije i rekao da je na "bezobzirne napade" odgovarao i po dužnosti portparola i po savesti, odnosno "i službeno i lično".

Irinej je za Ligu socijaldemokrata Vojvodine rekao da je u pitanju "zloglasna vojvođanerska Liga". Ocenio je da napade na SPC predvode "bučni i žučni kriptomarksisti ili čak kriptostaljinisti kamuflirani u pseudo-Evropejce".

"Moj stav, službeni i lični, uvek je bio isti: caru carevo, a Božje Bogu, sve dotle dok 'car' ili vlast ne posegne i za onim što po prirodi stvari ne pripada njoj nego samo Bogu, a kada se to desi, kao što se desilo prilikom obeležavanja 70-godišnjice Racije i posle toga, onda se primenjuje jevanđelsko načelo da se većma valja pokoravati Bogu nego ljudima", rekao je Irinej. Na sajtu bačke eparhije on je objavio integralnu verziju intervjua koji je u prazničnom broju u skraćenom obliku objavio list "Danas". Episkop je naveo da je intervju dao "sa izvesnom nelagodnošću, ponajviše zbog stavova koje Danas zastupa kada su u pitanju crkva i vera uopšte".

Komentari 109

  • LSV - EB

    19.02.2012 14:50
    Ličanin - Bosnac
    Ovo je interni kolonistički sukob, kojem vojvođani ne bi trebalo da pridaju pažnju.
  • Sabrija

    19.02.2012 07:31
    Fali jos samo Jovo Kapičić pa da LIGA bude u punom sastavu.
  • ivana

    18.02.2012 22:19
    sramota za sve nas
    Sukob Jovanovica i Bulovica je odavno dobio licnu dimenziju. Na duze staze gledano,SPC ce platiti "danak" sto u svojim redovima ima coveka kakav je gradjanin Bulovic.Meni je iskreno zao zbog toga jer sam i sama vernik, ali takve stvari se desavaju uvek kada pojedinac postavi sebe ispred ideje i funkcije koju obavlja. Sa druge strane,zar se isto ne moze reci i za gospodina Jovanovica? Mogao bi,od naroda izabran predstavnik vlasti da se "okane corava posla" i pozabavi malo vazinijim temama. U svakom slucaju-sramota za sve nas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti