Pojavile se zauške u novosadskom vrtiću

U novosadskom vrtiću "Vilenjak" zabeležen je slučaj zauški kod jednog deteta.
Pojavile se zauške u novosadskom vrtiću
Foto: Pixabay (ilustracija)
Institut za javno zdravlje Vojvodine (IZJZV) za portal Bebac navodi da su preduzete mere kako bi se sprečilo dalje širenje infekcije, kao i da vakcinisana deca bez simptoma infekcije redovno mogu dolaziti u vrtić. 
 
Informacije o infekciji roditelji dece iz tog vrtića dobili su u utorak uz upozorenje da prate zdravstveno stanje svoje dece i da se u slučaju simptoma obrate pedijatru. Tek tri dana nakon informacije o pojavi zaušaka roditeljima je preporučeno da decu stariju od godinu dana odvedu na obaveznu vakcinaciju.
Na pitanje ko je ugrožen iz Instituta su naveli da su ugrožena deca koja nisu vakcinisana MMR vakcinom ili nisu preležala zauške. MMR vakcina štiti od zaušaka, malih boginja i rubeole. Institut je vrtiću "Vilenjak" naložio sprovođenje mera predostrožnosti kao što su vakcinacija, pojačana higijena, kao i praćenje i prijavu novih slučajeva.
 
Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti neophodno je da deca koja borave u predškolskim ustanovama budu vakcinisana MMR vakcinom koja se prema kalendaru vakcinacije daje deci nakon prvog rođendana.
"Vrtići bi morali se pridržavaju zakona. I kad bi još i sanitarna inspekcija i jedan deo pedijatara radili svoj posao ovakve stvari se ne bi događale. Čim dete uđu u drugu godinu života mora se vakcinisati MMR-om. To je preporuka epidemiologa, zakona i velikog broja pedijatara. Deca koja nisu vakcinisana, a ušla su u drugu godinu života, što pre treba da budu vakcinisana", rekla je epidemiološkinja Verica Ilić za portal Bebac i nagasila da nevakcinisanu deca treba skloniti iz kolektiva dok ne prođe epidemija.
 
U konkretnom slučaju pojave zaušaka u vrtiću "Vilenjak" vaspitači bi trebalo da se drže uobičajenog rada vaspitača, navodi Institut, kao što je trijaža prilikom prijema dece u kolektiv kako bi se smanjila mogućnost unošenja i daljeg širenja infekcije.
 
Institut dao preporuke za roditelje
 
Češće obraćati pažnju na simptome poput povišene temperature, malaksalosti, glavobolje, gubitka apetita, bola i otoka u predelu jedne ili obe zaušne pljuvačne žlezde.
 
U slučaju navedenih simptoma dete ne treba dovoditi u vrtić, a roditelji bi morali da se jave pedijatru radi pregleda i daljih instrukcija. Simptomi na početku zaušaka su nespecifični, obično se javlja povišena telesna temperatura, malaksalost, glavobolja i gubitak apetita.
 
Karakteristična klinička slika se javlja tek kasnije, a ispoljava se pojavom bola i otoka u predelu jedne ili obe zaušne pljuvačne žlezde, odnosno iza, ispred i ispod uva, otežano je otvaranje usta i žvakanje hrane. Otok se obično povlači posle nedelju dana.
  • Boeser Wolf

    20.10.2024 14:07
    Nista čudno u gradu u kojem se tek svako 4. novorodjence vakciniše. U zabavište ne smeju nevakcinisana deca, pa ih ipak ima.

    Za škole da ne pričamo, nevakcinisana deca škole upisuju uz pomoć "lekarske potvrde" da je dete zdravo i da može da pohadja nastavu.

    Ovo više nema veze sa neobrazovanjem nego sa zlom. Većina ljudi u ovoj zemlji je zla...
  • 021

    20.10.2024 14:05
    Striktno uvesti obavezno vakcinisanje da bi dete bilo primljeno u vrtić i skolu, uz pretnju kaznom.Znam neke koji cak planiraju da izmuljaju potvrdu za skolu, ne shvataju da se igraju glavom svog i tudjeg deteta.
    Mamike zaverasice, zivite u skladu sa 21.vekom!
    Autizam se ne dobija aman!!!
  • Kokakole

    20.10.2024 13:50
    Kakvi smo, lepru ćemo zapatiti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti