Tamara Vučić i kraljica Esvatinija obišle Sremske Karlovce: Stigle "sokolom", pa posetile gimnaziju

Kraljica Esvatinija La Zuma i supruga predsednika Srbije Tamara Vučić posetile su danas Karlovačku gimnaziju.
Tamara Vučić i kraljica Esvatinija obišle Sremske Karlovce: Stigle "sokolom", pa posetile gimnaziju
Foto: 021.rs
Supruga predsednika Srbije i kraljica Esvatinije stigle su "sokolom" u Sremske Karlovce.
 
One su, u pratnji predsednika opštine Sremski Karlovci Dražena Đurđića i direktora Gimnazije u Sremskim Karlovcima Branka Stojkova, obišle prostorije škole i upoznale se sa njenom bogatom istorijom.
Najpre su posetile svečanu salu, u kojoj se pored klavira nalaze i statue osnivača gimnazije, mitropolita Stefana Stratimirovića, trgovca Dimitrija Anastasijevića Sabova i patrijarha Germana Anđelića, koji je učestvovao u izgradnji današnje zgrade u kojoj se nalazi ova škola. Izgradnju prvobitne zgrade u kojoj je bila smeštena gimnazija 1791. godine finansijski su pomogli i meštani Sremskih Karlovaca.
 
U biblioteci koja sa više od 18.000 knjiga supruga predsednika Srbije i kraljica Esvatinije imale su priliku da vide Miroslavljevo jevanđelje, koje je škola na poklon dobila od kralja Aleksandra Obrenovića.
Takođe, bile su i u prilici da pogledaju herbarijum koji u sebi sadrži 120 listova sa sortama vinovih loza s početka 19. veka, pri čemu je poslednji list dodat kolekciji pre tačno 200 godina, odnosno 1.824. godine. Pored ispresovanih listova, herbarijum sadrži i ispresovane grozdove na osnovu kojih je moguće saznati koje sorte vinove loze su bile prisutne u Vojvodini pre nego što je filoksera uništila gotovo sve vinograde u Evropi.
 
Vučićeva i LaZuma upisale su se u knjigu utisaka i prošetale Sremskim Karlovcima, a od predsednika opštine i direktora Karlovačke gimnazije na poklon su dobile sliku ovog vojvođanskog grada i monografiju Karlovačke gimnazije.
 
Kraljica Esvatinija La Zuma došla je u Beograd sa svojim suprugom kraljem Msvatijem Trećim, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji od 19. do 22. oktobra, a kome je domaćin predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
 
Poseta kralja i kraljice Esvatinija dolazi tri meseca nakon što je supruga predsednika Srbije Tamara Vučić u julu posetila ovu južnoafričku državu.
  • n

    20.10.2024 20:23
    soko ne staje u karlovcima?
  • Etnoantropologaritam

    20.10.2024 19:55
    Po tradiciji u Esvatiniju, kralj bi trebalo da ima po jednu ženu iz svakog plemena. Ritualno potvrđena kraljeva verenica - kraljevska mlada ima titulu liphovela. Kada zatrudni, običajno menja zvanje u inkhosikati - kraljica.
    Karlovci su danas imali čast da ugoste Liphovelu LaZumu, šesnaestu izabranicu kralja krunisanog davne 1986.
    Dakle, novi naziv zemlje se lako pamti - e, puno svatova, gle'te...
  • Браћа Далтон

    20.10.2024 19:05
    Сигурно нису данас ручале на Ђави о трошку грађана ,свита од преко 30 службених аутомобила и 15 полицијских

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti