Led na Dunavu odneo splavove i čamce

Usled gomilanja izlomljenih santi koje donosi voda i pomeranja leda na Dunavu, znatan broj čamaca, brodića, splavova i rečnih kućica koji su se nalazili na reci kod Novog Sada pomerio se nizvodno.  

Usled gomilanja izlomljenih santi koje donosi voda i pomeranja leda na Dunavu, znatan broj čamaca, brodića, splavova i rečnih kućica koji su se nalazili na reci kod Novog Sada pomerio se nizvodno.

Led je splavove-restorane pomerio nekoliko stotina metara, a neke i nekoliko kilometara, sve do Sremskih Karlovaca. Prema rečima očevidaca, kada je led krenuo da se pomera, splavovi teški po par desetina tona su krenuli sa njim uz zaglušujuću buku kidanja sajli i lomljenja leda i pucanja metalnih konstrukcija.

"Bilo je jezivo. Počelo je sve da puca i da se lomi, nosio je čamce, a splavove je samleo", kazala je vlasnica jedne od kućica koju je takođe odneo led. Prema njenim rečima, vodostaj Dunava je odjednom narastao i ogromna masa leda je krenula.

Kada su se zaustavili, splavovi su novim sajlama vezani za drva na obali, ali vlasnici strahuju da bi novo pomeranje leda moglo ponovo da pokida veze. U blizini Štranda u opasnosti je jedna marina, pošto se pristan za koji su vezani čamci i brodići deformisao i deluje kao da je pitanje sata kada će ga led otkinuti. Za sada nije poznato kolika je šteta.

Štab za vanredne situacije Južnobačkog okruga konstatovao je da su dve barže, koje je led pomerio 20 kilometara nizvodno od Žeželjevog mosta, za sada bezbedne. Barže se kontrolišu i postoji plan aktivnosti koji će se realizovati ukoliko dođe do nepredviđenih situacija, navedeno je u saopštenju.

Prema izveštaju JP "Vode Vojvodine", pokrivenost ledom Dunava kod Novog Sada je od 50 do 80 odsto.

  • Setac

    17.02.2012 08:41
    Dunav i led juce
    http://www.youtube.com/watch?v=GueYmBcjJCY

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti