FOTO: Četiri godine od tragedije u Laundžu

Juče je obeležena četvrta godišnjica jednog od najtragičnijih događaja u novijoj istoriji Novog Sada.

Polaganjem venaca i cveća kraj spomen-ploče s imenima osmoro mladih nastradalih u požaru u kafeu "Laundž", juče je obeležena četvrta godišnjica jednog od najtragičnijih događaja u novijoj istoriji Novog Sada.

Vence i cveće kraj spomen-ploče, postavljene na zgradi u Zmaj Jovinoj ulici gde se tragedija dogodila, u podne su položili roditelji, rodbina i prijatelji poginulih mladih ljudi, uglavnom studenata Novosadskog univerziteta, kao i zamenik gradonačelnika Zoran Mandić i predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović.

Mandić je na četvrtu godišnjicu tragedije izjavio da saosaća sa bolom porodica i prijatelja nastradalih, te da je ovo trenutak kada svako treba da se zapita - da li smo uradili sve što je u našoj moći kako bi se povećala bezbednost.

"Uložili smo sredstva u Hitnu pomoć, dali smo sredstva vatrogasnoj brigadi, dali smo sredstva Policijskoj upravi, ali i dalje imamo žrtve. Gradska uprava ne može sama da obezbedi maksimalnu bezbednost svih građana, već i svaki pojedinac kada nešto radi mora prvo da razmisli - da li je to u skladu s njegovom ličnom bezbednošću, da li će da ugrozi svoje najmilije ili neke druge koje nikada nije video i ne pozanje", kaže Mandić.

Predsednik Skupštine grada izjavio je da povod i uzroci ove tragedije treba da ostanu kao večita opomena.

"Propusti u protivpožarnoj zaštiti su nažalost postojali i zbog toga je došlo do svega ovoga. Mi njihove živote i tugu koju koju njihovi najbliži imaju ne možemo nikako da nadoknadimo. Ali ono što možemo jeste da radimo da se to više nikada ne dogodi i da to bude poslednja stvar koju ćemo pamtiti kao vrlo ružan i vrlo nesrećan slučaj u Novom Sadu", kaže Jovanović.

Prvooptuženi za požar Miloš Malešev služi kaznu od 12 godina, dok je njegov saučesnik Bojan Kulačanin odslužio dve godine zatvora. Malešev je optužen da je upaljačem zapalio zavesu koja je izazvala požar koji se brzo proširio na sprat lokala na kojem su se nalazili poginuli i povređeni, dok je  Kulačanin optužen da je Maleševu pomogao nakon izvršenog krivičnog dela.

Vlasnik i suvlasnik kafea "Laundž", Kolar Tamaš i Srđan Bovan, služe kaznu od sedam godina zatvora. Oni su osuđeni jer je utvrđeno da kafić nije imao potrebne dozvole za obavljanje delatnosti i potvrdu o propisno urađenoj zaštiti od požara.

  • Tiristor

    20.02.2012 09:32
    A ko je dotična inspektorka koja je dala dozvolu za rad?
  • Podbarac

    19.02.2012 00:02
    Malo podsecanja
    Ovu najvecu tragediju u novijoj istoriji Novog Sada NARAVNO da nije obelezio u vidu pomena vladika Irinej jer se covek bavi politikom a da li treba da Vas podsetim da je presudu izrekla sada vec legendarna Zlata Rodic Knezevic
  • Novosadjanka

    18.02.2012 10:53
    Inspektor
    Inace, inspektorka koja je dala dozvolu za rad cak je u medjuvremenu i napredovala.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti