Urbanisti planiraju prostorni razvoj dela Salajke: Pogledajte šta se sve (ne) menja

Konceptualni okvir prostornog razvoja dela Salajke je na ranom javnom uvidu, uglavnom zbog preparcelacije i izmena regulacione linije koja nije u skladu sa stanjem na terenu.
Urbanisti planiraju prostorni razvoj dela Salajke: Pogledajte šta se sve (ne) menja
Foto: 021.rs
Izmene i dopune plana detaljne regulacije dela Salajke severno od Partizanske ulice osnov su za izradu detaljnijeg plana kojim će se definisati uređenje ovog dela Novog Sada.
 
U okviru ove urbanističke celine nalazi se kompleks Srednje tehničke škole "Pavle Savić" koji se zadržava kao postojeći, uz mogućnost dogradnje školske zgrade u okviru kompleksa. 
Ovaj deo grada namenjen je i za opštegradski centar u okviru kog će se realizovati poslovni objekti visine do dva sprata. 
 
Postojeća škola već je većinski renovirana, a započeta je i dogradnja sale za fizičko. 
 
Uz Šajkašku ulicu, sa istočne strane kompleksa škole, nalaze se objekti porodičnog stanovanja sa poslovnim sadržajima. Postojeći objekti koji se nalaze u dnu parcela, svojim gabaritom ušli su u deo kompleksa škole, zbog čega je potrebno korigovati regulacionu liniju između kompleksa škole i planiranog opštegradskog centra, navodi se u Konceptualnom okviru.
Na prostoru koji se nalazi između Šajkaške, Temerinske i Teodora Mandića, većim delom se nalaze kuće, a manjim višeporodični noviji objekti. Na uglu Temerinske i Šajkaške nalazi se kompleks sa industrijskim objektima nekadašnjeg mlina koji se delimično koriste u poslovne svrhe. Većina objekata na u ovom delu je devastirana i dotrajala, a na pojedinim je došlo i do urušavanja krovne konstrukcije.  
 
Cilj izrade Plana je utvrđivanje položaja regulacione linije jugoistočne granice kompleksa škole i parcela namenjenih opštegradskom centru, kao i usklađivanje sa faktičkim stanjem na terenu, kako bi se stvorili uslovi za dalju realizaciju planiranih sadržaja u okviru kompleksa škole. 
 
Planirana namena u obuhvatu plana je kompleks srednje škole, kompleks predškolske ustanove, merno-regulaciona stanica i opštegradski centar. 
 
Tek treba da se utvrdi položaj javnih površina u odnosu na ostale, kao i da se preparceliše zemljište za opštegradski centar. 
 
Na uglu Temerinske i Šajkaške je, za razliku od ostalog dela obuhvaćenog planom, dozvoljena gradnja do šest spratova. 
 
U okviru zona opštegradskog centra planiraju se sadržaji iz domena poslovanja, trgovine, uslužnog zanatstva, kao i savremeni kancelarijski prostori i različite vrste poslovanja. Stanovanje je mogući sadržaj centra. 
 
U južnom delu Ulice Teodora Mandića planira se izgradnja biciklističke staze i uličnih parking mesta.
Rani javni uvid u konceptualni okvir izmena Plana ovog dela grada može se pogledati do 5. novembra, do kada je moguće i poslati primedbe i komentare.
 
Plan se može videti u prostorijama JP "Urbanizam" i MZ "Salajka", kao i na sajtu Grada i na sajtu JP "Urbanizam".
 
Prigovori se šalju na adresu Gradske uprave za urbanizam (Školska 3) i na mejl planiranje@uprava.novisad.rs.
  • Investitor

    22.10.2024 12:31
    @Dežurni gunđač
    Pa ostavi me više na miru čoveče.

    Nisam ti ja kriv što nemaš pare.
  • Dežurni gunđač

    22.10.2024 11:30
    Jel to Galens bacio oko na Salajku? Naime, opšte je poznato da se ovakvi planovi ne prave u interesu, i uz studiju uticaja tog plana na lokalnu infrastrukturu i život građana tog kraja, već isključivo radi potreba investitora, i to već dobrih 35 godina. Zato i imamo toliko infrastrukturnih problema a među prvima manjak parking prostora.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti