Kako će se obeležiti Dan oslobođenja Novog Sada: Polaganje venaca, tribina...

Novi Sad sutra obeležava 80 godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu i tim povodom biće organizovano više događaja.
Kako će se obeležiti Dan oslobođenja Novog Sada: Polaganje venaca, tribina...
Foto: 021.rs
Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, predsednica Skupštine grada Dina Vučinić, predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković, načelnik Južnobačkog upravnog okruga Milan Novaković, predstavnici Gradskog odbora Saveza udruženja boraca NOR-a, Vojske Srbije i Organizacije rezervnih vojnih starešina Novog Sada, položiće vence na Spomen-groblju boraca narodno-oslobodilačkog rata 1941-1945. godine. 
 
Polaganje venaca je u 9 časova na groblju na Rumenačkom putu 65.
Gradonačelnik Milan Đurić i predsednica Skupštine grada Dina Vučinić uručiće ovogodišnjim dobitnicima Oktobarsku nagradu i Novembarsku povelju.
 
Oktobarsku nagradu dobili su Inkluzivni mešoviti hor "Ison", profesorka specijalista metodike nastave književnosti i srpskog jezika Mirjana Grdinić i profesorka srpskog jezika i književnosti Sanja Lalović, a Novembarska povelja pripala je Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Novi Sad i DOO za novinsko-izdavačku delatnost "Mađar so".
 
Uručenje gradskih priznanja biće u 12 časova u Svečanoj sali Gradske kuće.
Program će povodom Dana oslobođenja Novog Sada organizovati i Građanski pokret "Bravo". Kako se navodi u pozivu, građani su pozvani da u sredu u 17 časova dođu u Dunavski park "da zajedno obeleže jedan od najveličanstvenijih dana u istoriji Novog Sada, 80 godina od oslobođenja našeg slobodarskog grada". 
 
Istim povodom AF23X u 18 časova u Omladinskom centru CK13 organizuje tribinu.
 
"Ove godine je preminuo Petar Matić, poslednji narodni heroj Jugoslavije, te ovogodišnju proslavu oslobođenja AF23X organizuje u njegovu čast", navodi se u najavi.
 
Novosadski istoričari Aleksandar Horvat i Vojislav Martinov će voditi tribinu posvećenu poslednjem narodnom heroju Jugoslavije, Petru Matiću - Duletu. 
 
"Cilj je da se podsetimo najznačajnijeg perioda u savremenoj istoriji ovih prostora, i setimo se ljudi koji su se borili protiv fašističkog mraka, i - pobedili. Doneli su nam svet bratstva i jedinstva, kao i slobodu i jednakost koja se sada podrazumeva, umesto da se aktivno čuva. Rat protiv fašizma nikada zaista nije završen, a prva, večita bitka je ona protiv zaborava", kažu organizatori.
 
Jubilej oslobođenja našeg grada slavimo na Radiju 021 muzikom novosadskih bendova, od La Strade, Laboratorije zvuka i Pekinške patke, preko Love Huntersa, Atheist Rapa, Zbog Brus Lija, Balaševića, Love Huntersa... Slušajte nas na 92,2 i na https://radio021.rs/
 
Inače, zbog obeležavanja Dana oslobođenja Novog Sada izmenjen je i režim saobraćaja preko Varadinskog mosta, no nije poznato zapravo zbog kog programa. Naime, 021.rs je pitao Grad zbog čijeg i kog programa se menja režim saobraćaja na ovoj izuzetno prometnoj saobraćajnici, ali na pitanja nisu odgovorili.
Ono što svakako treba da znate jeste da se saobraćaj preko Varadinskog mosta, počevši od danas, 22. oktobra, menja u dve faze:
 
Prva, koja važi od danas, 22. oktobra od 15 časova do srede, 23. oktobra u 23 časa podrazumeva da je na desnoj strani Varadinskog mosta, gledano ka Petrovaradi u smeru ka Petrovaradinu, zabranjeno kretanje pešaka.
 
Druga faza, koja će važiti sutra, 23. oktobra od 19.15 do 20.15 časova, znači da će biti zabranjeno saobraćaj preko Vradinskog mosta, kao i na trotoaru i biciklističkoj stazi na Keju žrtava racije i Beogradskom keju (u zoni mosta).
 
Saobraćaj će kontrolisati saobraćajna policija, a trase će promeniti i pojedine linije GSP-a, o čemu detaljnije OVDE.
  • Milorad Pristina

    22.10.2024 15:21
    Živeo grade heroju
    Živeo herojski grade,
    sunce u pehar natoči.
    Ovi što te vode mi se gade,
    da ih vidim nemam oči.

    Živeo herojski grade,
    osamdeset godina u slobodi,
    dobro je da još i postojiš,
    kakav te polu svet vodi.

    Ali sunce će opet doći,
    tama će biti daleko.
    Oblaci crni će proći,
    zapamti šta sam ti rek'o.
  • S

    22.10.2024 15:09
    Bice bakljada, kao u svakoj huliganskoj drzavi.
  • Zemlja čudesa

    22.10.2024 14:52
    Stalno neki oslobodioci...
    ...nigde osvajača?
    U svojoj istoriji od 300 i nešto godina ovaj napaćeni grad su svi "oslobađali". Turci od Austrougara, Austrougari od Turaka, Srbi od Austrougara, Mađari od Srba, partizani od Mađara, Sloba od autonomaša, DOS od Slobe, radikali (i ovi lečeni radikali) od DOS-a...
    Nije zabeleženo da se bilo koji "oslobodilac" razlikovao po nečemu od osvajača koji je grad smatrao za bilo šta drugo osim kao plen.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti