Đurić čestitao Novosađanima oslobođenje, pa krenuo da priča o novim mostovima

Vatrometom, projekcijom filma "Zauvek slobodan" i svetlosnim efektima, Novi Sad je sinoć proslavio 80. godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu.
Đurić čestitao Novosađanima oslobođenje, pa krenuo da priča o novim mostovima
Foto: Grad Novi Sad
Povodom jednog od najznačajnijih datuma u istoriji grada, na Petrovaradinskoj tvrđavi, prikazan je umetnički film o ulasku partizanske vojske u Novi Sad pre osam decenija, vraćajući sećanje na herojsku borbu i konačnu pobedu nad zlom fašizma. 
 
Nakon projekcije, realizovan je igrokaz u kom su glumci, koji su na filmu oživeli te sudbonosne trenutke, predali raport gradonačelniku Novog Sada Milanu Đuriću, izveštavajući ga da je grad ponovo slobodan. Gradonačelnik Đurić je čestitao Novosađanima osamdesetu godišnjicu oslobođenja u Drugom svetskom ratu.
"Naš grad, koji je bio rušen, pljačkan i paljen, ustao je iz pepela zahvaljujući hrabrosti onih koji su verovali u slobodu. Pre osam decenija, na ovom mestu, Novi Sad je ponovo udahnuo život. Dunav, koji je svedočio našim tugama, danas nosi pesmu slobode. Ova sloboda nije nam darovana – ona je izvojevana hrabrošću naših predaka, i zato je čuvamo kao svetinju". rekao je Đurić.
 
U toku govora o oslobođenju od fašizma, gradonačelnik je našao za shodno i da podseti na uspehe vladajućih struktura u Novom Sadu, uglavnom sa naglaskom na ono što se gradi, naročito na mostove. 
 
"Ti mostovi, kao večna veza između Srema i Bačke, simbol su našeg jedinstva i napretka. Oni su spona naše prošlosti i budućnosti, svedoci naše vere u bolje sutra", istakao je gradonačelnik.
 
Foto: Grad Novi Sad
Đurić je posebno naglasio značaj slobode, ističući da ona predstavlja snagu koja pokreće razvoj i napredak.
 
"Sloboda nam je dala snagu da sanjamo i gradimo. Dok je nje, ništa neće zaustaviti našu nepokolebljivu volju za napretkom. Novi Sad je zbog toga grad pobednik, grad koji će zauvek biti slobodan. Da nam živi naš grad, živela sloboda, živela Srbija", rekao je Đurić.
 
U čast oslobođenja priređen je vatromet, po prvi put nad Varadinskim mostom, a na Mostu slobode laserski je projektovana poruka "Zauvek slobodan".
 
Inače, da će sa Varadinskog mosta biti priređen vatromet, saopšteno je na sam Dan oslobođenja, iako je dan ranije najavljeno da će Varadinski most biti zatvoren, bez obrazloženja. Tek nakon više upućenih mejlova sa pitanjima zašto se most zatvara, Grad je zvanično najavio vatromet za 19.30 časova.
 
Ipak, u toj najavi nije stajalo ništa o umetničkom filmu, igrokazu i svečanom događaju koji je usledio. 
  • Boško

    24.10.2024 14:58
    Ni postojeće ne održavamo
    Iz mosta Slobode, pored rupa na pešačkom delu, raste dugogodišnji korov i mlado drveće. Stub javne rasvete koji je proletos pao kod Štranda, uklonjen a novi nije postavljen? I to baš kod stepenica, te sa prvim mrakom rizikujete lomljavu.
  • Plaćač poreza

    24.10.2024 14:25
    Gradonačelniče da li je moguće da u Novom Sadu ne postoji stručna osoba koja zna da postavi poklopac šahta da bude u ravni asfalta? Prođite jednom od glavnih ulica u Novom Sadu, Bulevarom Cara Lazara od Cara Dušana do Merkatora, da vidite na šta liči put. Rupa do rupe, zakrpa do zakrpe. Zašto se ta ulica ne presvlači novim asfaltom. Za šta građani Novog Sada plaćaju porez na imovinu i zarade?
  • Pogodi ko je

    24.10.2024 14:03
    Novi Sad tek treba da se oslobodi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti