SSP: Zbog nedonošenja Zakona o finansiranju Pokrajine, Vojvođani izgubili stotine milijardi dinara

Pokrajinski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) traži konkretnije informacije o usvajanju Zakona o finansiranju Vojvodine.
SSP: Zbog nedonošenja Zakona o finansiranju Pokrajine, Vojvođani izgubili stotine milijardi dinara
Foto: 021.rs
Milan Vasiljević, poslanik SSP u Skupštini Vojvodine, podseća da je premijer Srbije Miloš Vučević na zajedničkoj sednici Vlade RS i Vlade AP Vojvodine izjavio da će Zakon o finansiranju AP Vojvodine biti usvojen, ali "ne znaju se rokovi i ima više uglova gledanja".
"To je onaj zakon čije se donošenje uporno izbegava duže od 12 godina, iako je od ključnog interesa za građane Vojvodine. Ustav u članu 184. kaže da Pokrajini pripada 7 odsto u odnosu na budžet Srbije i da se zakonom utvrđuje vrsta i visina izvornih prihoda, a transferi iz budžeta, koji predstavljaju kompenzaciju nepostojanja navedenog zakona, nisu dovoljni i svake godine Vojvođani ostaju zakinuti za investicije od životne važnosti", navodi Vasiljević. 
 
Dodao je da zbog su nedonošenja ovog zakona građani Vojvodine "u vladavini SNS izgubili stotine milijardi dinara, što su sredstva kojima je mogao biti rešen problem pijaće vode, jer gotovo milion - polovina ukupnog stanovništva Vojvodine - pije zagađenu vodu". 
"Takođe, mogla su biti izgrađena postrojenja za tretman otpadnih voda, ili su, deponije smeća, koje danas predstavljaju izvor zagađenja, mogle postati profitabilni reciklažni centri. Da ne pričamo o podizanju vetrozaštitnih pojaseva, uređenju kanala, poboljšanju kvaliteta obradivog zemljišta… Neviđena neozbiljnost obe Vlade je prikazana u ovoj izjavi gde je tako jedan bitan zakon rečima 'videćemo, biće, ne zna se i ima više uglova'stavljen u sferu nevažnog", ocenjuje pokrajinski poslanik.
 
On smatra da "time naprednjačka klika pokazuje koliko joj je zaista stalo do građana Vojvodine".
 
"Vojvodini su potrebni izvorni prihodi, a ne milostinja Republike. Zahtevamo od Maje Gojković i od Miloša Vučevića da iznesu tačne korake i rokove kada će Zakon o finansiranju Vojvodine biti usvojen. Kao Novosađani, toliko duguju građanima Vojvodine", zaključio je Vasiljević.
  • Vladika

    25.10.2024 12:48
    Nešto se ne sećam da je kod vas bilo tako.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti