Mađarski jezik se vraća na Pravni fakultet

Na Pravnom fakultetu u Novom Sadu ponovo će biti organizovana nastava na mađarskom jeziku, najavio je predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec.
Na Pravnom fakultetu u Novom Sadu ponovo će biti organizovana nastava na mađarskom jeziku, najavio je predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec.

Nacionalni savet Mađara sklopio je sporazum o saradnji s Naučnim društvom vojvođanskih Mađara, a koji se odnosi na finansijsku podršku nastave na mađarskom jeziku na tom fakultetu, naveo je Korhec. On je podsetio da je osamdesetih godina prošlog veka nastava na mađarskom jeziku organski bila zastupljena u institucionalnom sistemu univerziteta i Pravnog fakulteta u Novom Sadu, da je funkcionisao stručni lektorat i da su brojni asistenti, docenti i profesori zainteresovanim studentima predavanja i vežbe držali na mađarskom jeziku.

"Početkom devedesetih godina rukovodstvo fakulteta prilagodilo se očekivanjima velikosrpske ideologije koja je tada vladala, što je za posledicu imalo da su mnogi mađarski univerzitetski predavači oterani", napisao je Krohec u autorskom članku za novosadski "Mađar so" (Magyar szo). Podsetio je i da je tada ukinut lektorat stručnog jezika, da je uskraćena podrška obrazovanju na mađarskom jeziku i da se, kako je rekao, "pobrinulo" da broj studenata mađarske nacionalnosti na fakultetu bude "desetkovan".

Korhec je dodao da "mađarska reč nije utihnula" na Pravnom fakultetu zahvaljujući profesoru Jožefu Salmi, koji je, "na svoju ruku i o svom trošku", za smanjeni broj zainteresovanih produžio nastavu na mađarskom jeziku. "Profesor Salma je očuvao vatru, a sada će uz podršku Nacionalnog saveta Mađara i uključujući i ostale mađarske predavače, biti omogućeno jačanje i institucionalizovanje obrazovnih aktivnosti", naveo je Korhec.

  • 29.05.2012 08:45
    Колико сам ја схватио на правном факултету у Мађарској можете пратити наставу на српском?
  • 22.02.2012 23:29
    borislav
    e stvarno cu se zapitati...jesam li lood , homoseksualac ili pripadnik neke manjine ...ili Srbin! gde mi je greska u kodu, i ko od nabrojanih je ugrozen????!
  • Zsuzsanna

    22.02.2012 18:47
    strava i užas
    Šta su ratovi,nemaština, inflacija,bolesti, Sodoma i Gomora, naspram pretnji sa uvođenjem nastave na mađarskom jeziku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti