"Mađarski profesori nisu proterani"

Savez studenata Univerziteta u Novom Sadu ocenio je neistinitom izjavu predsednika Nacionalnog saveta Mađara Tamaša Korheca o tome da su početkom '90-ih mnogi mađarski predavači oterani sa tog univerziteta.
Savez studenata Univerziteta u Novom Sadu ocenio je neistinitom izjavu predsednika Nacionalnog saveta Mađara Tamaša Korheca o tome da su početkom '90-ih mnogi mađarski predavači oterani sa tog univerziteta.

Oni su u zajedničkom saopštenju Saveza studenata Univerziteta u Novom Sadu i Pravnog fakulteta ocenili Korhecove tvrdnje kao "klevetu" čija se neistinitost može proveriti uvidom u nastavni kadar na sajtu Pravnog fakulteta.

Korhec je pre nekoliko dana izjavio da su početkom 1990-ih godina, pod pritiskom "velikosrpske ideologije", mnogi mađarski predavači "oterani" sa univerziteta. On je najavio ponovno uvođenje nastave na mađarskom jeziku na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, koja je postojala 1980-ih godina.

Korhec instrumentalizuje mađarske studente?

Savezi studenata su negirali i Korhecove tvrdnje da je broj studenata Mađara "desetkovan". "Međunacionalni odnosi studenata na fakultetu, koji potiču iz svih krajeva pokrajine, republike i regiona, odlični su i u našoj istoriji nije zabeležen niti jedan incident na toj osnovi, niti je broj studenata mađarske nacionalnosti manji nego ranijih godina", piše u saopštenju dveju studentskih organizacija.

Ocenili su da je Korhec pokušao da "instrumentalizuje" studente i nastavnike mađarske nacionalnosti "zarad političke kampanje za predstojeće izbore". "Motiv Korheca verovatno je i to što predaje na jednom privatnom pravnom fakultetu, te je ovo i napad na državno visoko obrazovanje koje je već izvesno vreme na udaru lobija privatnih fakulteta", kažu savezi studenata.

  • Vojvodjanin s punim pravom

    25.02.2012 19:37
    @Novosadjanin
    Ja sam Vojvodjanin s punim pravom,jer ovde sam rodjen i ovde zivim i vrlo dobro znam da manjine ovde imaju veca prava od vecinskog naroda.A Srbija mora da ovakve stvari na vreme da iskoreni i to se zna kako.A vama kojima je samo Vukovar,Dubrovnik i ne znam sta jos samo u glavi,treba ozbiljno da se zapitate za koga ste,pogledajte sta se danas desilo ljudima na KiM....
  • Пера

    23.02.2012 12:27
    Почетак
    Обично овако то почиње.Отварајте очи док је време!
  • Peca

    23.02.2012 08:53
    @ Anonimus
    Za razliku od politicara vecinskog....
    I majmuna nauce da redovno razlikuje tri boje i da redovno vozi bicikl pa cak i motor, ali to ne znaci da moze redovno da ucestvuje u saobracaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti