Marina Olenjina ostala bez stopala

Nepoznati vandali sinoć su ciglom oštetili spomenik Marini Olenjinoj u strogom centru, pa je balerina nakon divljanja ostala bez stopala, saznaje Radio 021.
Nepoznati vandali sinoć su ciglom oštetili spomenik Marini Olenjinoj u strogom centru, pa je balerina nakon divljanja ostala bez stopala, saznaje Radio 021.

Neko je očigledno više puta pokušavao da udarcima ciglom što je više moguće uništi novopostavljenu statuu, pa su tako oštećenja vidljiva i na kolenu spomenika. Autor statue Laslo Silađi kaže za Radio 021 da je sinoć video oštećenje, ali da nije uspeo da pronađe odvaljeni deo koji bi puno značio za restauraciju.

"Prvo što mi je palo na pamet bilo je da potražim stopalo u tom snegu oko spomenika, ali ga nisam našao - verujem da su ga vandali odneli kući kao 'trofej'. Za 35 godina, koliko se bavim vajarstvom, bilo je svakakvog škrabanja po spomenicima, ali ovakva čista obest nikada", kaže autor spomenika.

Zašto?

Silađi dodaje da ovo nije prvo skrnavljenje spomenika kulture u Novom Sadu, budući da su ranije grafitirani spomenici Janiki Balažu na Keju, Svetozaru Miletiću na Trgu slobode, čika Jovi Zmaju ispred Vladičanskog dvora, kao i možda omiljeni novosadski spomenici Miki Antiću i Đuri Jakšiću u Dunavnom parku. Autor oštećene statue kaže da je sramota da ovako prolaze prvi novi spomenici koji su se posle dugo vremena pojavili u gradu.

"Bio sam nedavno u Subotici i Valjevu, i zaprepastio sam se činjenicom da ova dva grada imaju više spomenika od Novog Sada. Sasvim je izvesno i da ih više cene, jer nijedan nije bio oštećen ili preškraban, a kod nas... čim počnemo posle dugog niza godina da pravimo spomenike, ovakve stvari se dešavaju. Šta da kažem, celu noć nisam mogao da zaspim", tužan je ovaj novosadski vajar.

Marina Olenjina je ruska balerina koja je osnovala balet Srpskog narodnog pozorišta 8. marta 1950. godine, a spomenik je postavljen krajem oktobra. Kako 021 saznaje, o vandalizovanju je obavešten i član Gradskog veća zadužen za kulturu Andrej Bursać, ali od njega nismo uspeli da dobijemo informaciju kada će i na koji način šteta biti sanirana. (M.Sovilj - miodrag@021.rs)

  • ...

    24.02.2012 11:25
    Kamere?
    Gde su nam sad silne kamere???
  • 23.02.2012 21:46
    spomenik nije remek delo,ali
    to ne znaci da ga treba skrnaviti...o njemu, kao i o svim spomenicima treba da se pisu kritike i to da ih pisu ozbiljni istoricari umetnosti. konkursi za spomenike treba da su javni i da se javno prikazu svi prispeli radovi..ovako imamo par vajara koji se vrte u krug zaradjuju, dok ostali tavore..ajde vi vajari probudite se!
  • @ Anonimus

    23.02.2012 10:35
    "Čemu služi "debelo"plaćeni video nadzor ako ne mogu da uhapse bahate vandale?"

    Video nadzor ne snima po mrklom mraku a na trgu je vec dve nedelje mrkli mrak jer ne radi ni jedna bandera sa osvetljenjem od kako je bilo uvedeno vanredno stanje i mere stednje struje. Odavno su se stvorili uslovi za ukjucivanje rasvete, ali to niko jos nije uradio. Cela Zmaj Jovina, Dunavska, sve ulice oko parka, Pozorisni trg su u mraku. Ne radi ni jedna bandera. Ne rade ni u nekim ulicama koje nisu u centru grada. Vidim kako se zene uvece trzaju na svaki sum ili zvuk koraka iza njih. Mrkli mrak. Na bulevarima radi svaka peta bandera pa uvece kada vozis kola kao u dupe da si usao, nista se ne vidi. A ovi koji su otkinuli nogu na spomeniku balerine prethodno su polupali izlog prodavnice Manual u Dunvskoj a posle otkidanja noge razbili telefonsku govornicu kod izmedju pozorista i kafea Teatar. Ne bi me cudilo da su govornicu razbili balerininom nogom pa se doticna verovatno nalazi tamo negde u snegu oko govornice. Dok ne ukljuce rasvetu po centru moze da lupa ko god hoce jer nece biti snimljen tj. videce se samo neke tamne siluete.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti