Prekinite da me zovete, neću da glasam!

Kako se bliže izbori, Novosađanima na vrata sve češće lupaju stranački aktivisti, dok se fiksni telefon pretvara u plaćeni program za politički marketing.
Kako se bliže izbori, Novosađanima na vrata sve češće lupaju stranački aktivisti, dok se fiksni telefon pretvara u plaćeni program za politički marketing.

Ukoliko spadate u one koji vreme predizborne kampanje provode gledajući strane televizijske programe, a nijedno od iskeženih lica sa bilborda vas ne oduševljava - imamo loše vesti. Od kampanje, izgleda, niko ne može da pobegne, pa ćete tako Borisa i Tomislava, po svemu sudeći, gledati i na programima svoje veš mašine. Srbija je specifična i po tome što, ovako bedna i sirota, ima i najskuplje, i što je možda najgore - najduže kampanje na severnoj polulopti.

Bojan sa Limana kaže da su mu se telefoni usijali od poziva, a ulazna vrata od stana iskrivila od lupanja mladih kadrova koji svi liče na Slađane Zdravković. "Skoro svaki dan me zovu iz svih mogućih stranaka. Zvali su me iz DS, LSV i LDP, sve u poslednjih nekoliko dana, više puta. Pitaju me da li ću da glasam, da li želim ovo, da li želim ono... Kucaju na vrata i šalju mi na kućnu adresu neke pozivnice i čestitkice, a ja neću da imam ništa ni sa jednom političkom strankom", besan je ovaj Novosađanin.

Brisanje sa liste - malo teže

Lični podaci koje ste ostavili dok ste potpisivali peticiju protiv šuge u Kambodži, ili popunjavali upitnik kako biste ostvarili popust na kupovinu kečapa u nekom megamarketu, polako počinju da se vraćaju, zar ne? Međutim, iskustva Novosađana kažu da je praktično nemoguće ubediti neumorno nasmejane aktiviste da vas izbrišu sa svojih lista.

"Svaki put ih molim da mene i moju porodicu izbrišu sa tog njihovog spiska, ali ne vredi, opet dolaze i zovu. I onda ne znam šta ću od sebe, pa se iznerviram pa budem neprijatan - a to neću. Ali, ni to ne pomaže, pa nastavljaju da zovu", kaže Bojan za Radio 021.

Međutim, kada ih upitate o takozvanim 'anketama' i 'istraživanjima o raspoloženju birača', odgovori su obično drugačije upakovani.

Šef novosadskih naprednjaka Miloš Vučević kaže da njegova stranka telefonom poziva samo ljude koji su se potpisom parafirali kao simpatizeri njihove političke opcije. "Naš kol-centar komunicira samo sa članovima i registrovanim simpatizerima, ne zovemo građane telefonom iz čista mira", navodi Vučević.

DS: 'Nikoga nikad nismo zvali'

Demokrate su još decidnije u rovovskoj borbi za zaštitu prava na privatnost Novosađana. Šef  novosadskog izbornog štaba Veljko Krstonošić odgovorno tvrdi da njegova stranka ne radi telefonske ankete. Ne samo to, već kaže da DS nikad do sada nije koristio telefonske pozive u svrhu političkog marketinga.

"Ni ne radimo zvanje telefonom, ni kao reklamu ni kao anketu. To apsolutno nikad nismo radili u kampanji", odgovorno tvrdi Krstonošić.

Njegov politički oponent i kandidat Srpske napredne stranke za gradonačelnika Novog Sada Miloš Vučević potvrđuje da mladi naprednjaci lupaju na vrata Novosađana, ali kaže da je to jedini način da opozicione stranke građanima predstave svoj program. "Ne smatram da uznemiravamo bilo koga ili ugrožavamo bilo čiju privatnost. Niko nije dužan da otvori vrata ili da razgovara sa našim aktivistima ukoliko to ne želi. To je, prosto, jedan vid predstavljanja stranke jer u Srbiji postoji velika medijska blokada zbog koje je to ponekad jedini način da građani vide šta imamo da im ponudimo", navodi Vučević.

Šef izbornog štaba demokrata Veljko Krstonošić takođe sleže ramenima i potvrđuje da je jedan od metoda njegove stranke kampanja 'od vrata do vrata'. Prema njegovim rečima, tako nešto se radi u celom svetu i predstavlja legitiman metod za politički marketing.

"To su naše redovne aktivnosti. To smo radili i kada nisu izbori i u tome ne postoji ništa loše. Nismo mi izmislili takvu kampanju, to se radi svugde u svetu kao jedan od vidova komunikacije sa potencijalnim biračima", navodi on.

Krstonošić dodaje da 'nikog nisu hteli da uznemiravaju'. "Objasnili smo našim aktivistima da budu učtivi i da ne prisiljavaju nikoga ukoliko im jasno stavi do znanja da nije raspoložen za razgovor. To je jedan kulturan način političke promocije, i nikog nismo želeli da uznemiravamo", kaže Krstonošić.

Uznemiravanje je po zakonu

A gde je u svemu tome zakon? Pa, na njihovoj strani. Ne postoji nijedan redak u zakonu koji štiti građane od proganjanja. Situacija je prilično šarena - svako ima pravo da vas pozove ili da vam pokuca na vrata u pristojno vreme, a građani mogu, a ne moraju da izađu u susret. Republički ombudsman Saša Janković kaže da to može da vam se svidi ili ne, ali kažnjivo je jedino ukoliko koriste vaše lične podatke za javno objavljivanje.

Ako je to legalno i super, plaćeni termini nisu. Ali, kao i sve u zemlji Srbiji, lako ćemo mi što to nije po zakonu. Iako je to klasični marketing koji mora da stane u zakonom propisano vreme, svarnost pokazuje da RRA u dosluhu sa strankama pravi uputstvo po kojem će strankama dozvoliti da zakupljuju TV termine. (Miodrag Sovilj - miodrag@021.rs)

  • Kiza

    02.03.2012 22:29
    Zutica je zarazna njima sigurno necu otvoriti.
  • Vasa

    01.03.2012 01:21
    Jao samo nek' pozvone oteracu ih tamo odakle im je centrala, u mrtvi smrdljivi beograd!

  • Nervozan zbog politike 20 godi

    29.02.2012 18:27
    Ma samo nek mi pokucaju....
    Ma samo nek mi pokucaju, tada neće izaći iz moje kuće dok ih nedresiram. Ima da im očitam bukvicu što me vlast zajebavala 20 godina unazad, posao nisam našao od stranačkih prdeža, e prdnem da mi uhvate.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti