Dnevno oko 250 žalbi zbog prokišnjavanja krovova

Preduzeću "Stan" dnevno se javi oko 250 Novosađana koji se žale na prokišnjavanje krovova
Preduzeću "Stan" dnevno se javi oko 250 Novosađana koji se žale na prokišnjavanje krovova.

Najveći problem je bilo otapanje leda i snega na krovovima koji nisu dobro izolovani pa je zbog zaleđenih oluka voda probijala do stanova. Bilo je i dosta problema zbog zamrzavanja instalacija u zgradama, kao i pucanja i curenja instalacija za grejanje, piše Radio-televizija Vojvodine.

U našoj zemlji problem je to što održavanje građevinskih objekata nije dovoljno regulisano, ali nije isključeno da je bilo i propusta u izgradnji zgrada, ukazuje predsednik Inženjerske komore Srbije Dragoslav Šumarac. Prema njegovim rečima, "kroz energetsku efikasnost nastojaćemo da i te krovove uradimo onako kako to rade u Evropi, sa mnogo više izolacije. Ako nisu dobro urađeni krovovi, velika količina toplote se gubi kroz njih, a onda kada pada sneg, on se topi i stvara se led. Znači, kad bi krovovi bili dobro izolovani, ostao bi sneg do kraja i on bi se istopio i ne bismo imali takve ledenice. Znači, energetska efikasnost će biti jedan od projekata koji će pomoći i da se krovovi saniraju, kao i fasade i prozori", ističe Šumarac za RTV.

Za sanaciju treba izdvojiti i do tri miliona dinara po krovu, a sve radove na zajedničkim delovima zgrade plaćaju vlasnici stanova. Oni su, prema Zakonu o održavanju stambenih zgrada, obavezni da osnuju skupštinu stanara i potpišu ugovor s javnim preduzećem ili privatnim preduzetnikom o održavanju.

  • -

    25.02.2012 08:53
    -
    e jbga
    pre par dana ste svi bili protiv ravnih krovova.
    vidim da vam i ovakvi ne valjaju
  • ns

    24.02.2012 14:20
    majstori iz Stana rade kolko mogu, i nama prokišnjava i bili su da probaju da pomognu, i električari su bili da izoluju žice od vlage. redovne smo platiše i bili su i da kreče ulaz, plus ajd da vidim te koji komentarišu da se private njiovog posla!!!
  • 23.02.2012 23:33
    Ova fotografija odlicno oslikava zivot u srbiji 2012.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti