Sutra protest protiv cenzure interneta

Nakon najave da će Ministarstvo nauke potpisati ACTA sporazum koji Vladi omogućava potpuni uvid u sve aktivnosti građana na internetu, najavljene su demonstracije u nekoliko gradova u Srbiji, dok će u Novom Sadu protest biti održan sutra u 15h.
Nakon najave da će Ministarstvo nauke potpisati ACTA sporazum koji Vladi omogućava potpuni uvid u sve aktivnosti građana na internetu, najavljene su demonstracije u nekoliko gradova u Srbiji, dok će u Novom Sadu protest biti održan sutra u 15h.

Državni sekretar u Ministarstvu nauke Radivoje Mitrović kaže da je u interesu Srbije da pristupi ACTA sporazumu jer postoji akcioni plan Vlade koji to podržava.

"To je uslov za ozbiljnu ekonomiju. Već su krajem prošle godine uvedene izmene zakona o autorskim i srodnim pravima koje dodatno regulišu tu oblast", rekao je Mitrović.

Ugrožavanje privatnosti

Kritičari sporazuma, međutim, tvrde da će on omogućiti cenzuru na internetu i kažnjavanje građana pod maskom borbe protiv piraterije. Vesna Rakić-Vodinelić, profesorka na Pravnom fakultetu "Union", izjavila je da su pravni metodi koje sadrže ACTA agresivni i da ugrožavaju pravo na privatnost, slobodu izražavanja, pravo na lečenje i pravično odlučivanje.

"Tako, na primer, država može naložiti provajderu da hitno otkrije nosiocu prava intelektualne svojine, informacije o korisniku za kojeg se tvrdi da je povredio pravo intelektualne svojine. Dovoljno je da nosilac prava tvdi da je određeni korisnik njegovo pravo povredio. Takođe, ovaj sporazum zemljama potpisnicama nameće obavezu krivičnopravne zaštite, što odstupa od EU standarda, a ne obezbeđuje ni pravično suđenje",  navela je Vodinelićeva za "Peščanik".

Ona je rekla i da u ACTA sporazumu nema garancija za optuženog jer se mogu izreći privremene mere oduzimanja i zaplene njegove imovine, za koje se tvrdi da su rezultat povrede prava intelektualne svojine, a da se tuženom ne pruži prilika da se izjasni, objašnjava Vodinelićeva.

U celoj Evropi već nedeljama traju protesti zbog ovog kontroverznog sporazuma, čije potpisivanje može da označi kraj interneta kakvim ga sad poznajemo.

  • aha da

    27.02.2012 15:24
    ? sta?
    Nisam obavesten?! Moze li neko da pojasni sta je to i zasto se protestuje i koje su prednosti i mane? jbt, mi bi samo da protestujemo?!
  • Гуи

    27.02.2012 08:24
    Мислим да се не треба истрчавати пре него што се Ангелина Јоли изјасни по овом питању.
  • Još jedan!

    25.02.2012 17:25
    EU = ACTA
    Anonimus
    "Ovo je započeto 5. oktobra kod vas.
    To je eto borba za slobodu govora zbog koje ste palili skupštinu.
    Za bolje i niste."

    Potpuno si u pravu! ACTA je samop vrh ledenog brega iza kojeg stoje mnogo gore stvari!

    "Sto *enjas, ko je tada znao sta ce se danas pustati u praksu a kamoli o ACTA-i?
    Sigurno ti? Ili si zlurad zato sto su tvoji tada svrgnuti sa vlasti?"

    Ja nisam znao! Iako nikada nisam glasao za Miloševića svakako nisam bio toliko naivan da glasam za Đinđića!

    "Ne moras ti ni u sledecoj da ucestvujes, pa posle mozes da se ogradujes i da uvek budes u pravu.Gde ti zivis?"

    Niko ne trvdi da je bio u pravu ali ako ne ukapiraš kuda ideš onda padaš u jamu! DA!!!! Ja sam glasao za Tadića ali sam se u međuvremenu opametio! Stvar je mnogo gora i dublja od ACTA-e! Vi biste hteli slobodu a idete u propast - u EU! Pogledajte šta rade Grčkoj! Alo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti