Ako zabranite "zmaja", zabranite i muskatne oraščiće

Osnova za zabranu kontroverznog osveživača vazduha "magični zmaj" koji se prodaje u centru Novog Sada, ima koliko i razloga da se zabrani prodaja lepka ili muskatnih oraščića, kaže pravni zastupnik distributera ove supstance Nikola Tadić.
Osnova za zabranu kontroverznog osveživača vazduha "magični zmaj" koji se prodaje u centru Novog Sada, ima koliko i razloga da se zabrani prodaja lepka ili muskatnih oraščića, kaže pravni zastupnik distributera ove supstance Nikola Tadić.

Prema njegovim rečima, na upustvu za upotrebu ove biljne mešavine jasno je naglašeno da proizvod ispušta prijatan miris kada se zapali ispod sveće, ali distributer ne može da kontroliše zloupotrebu tog proizvoda.

"Mi ne možemo nekog narkomana sprečiti da muskatni oraščić koristi umesto hašiša, što je, na primer, u Egiptu opštepoznata pojava. Po toj logici, trebali bismo da zabranimo lepak koji može da se iskoristi kao halucinogena droga, ili možda veštačko đubrivo od kog se može napraviti ekploziv", obrazlaže ovaj advokat.

U izveštaju Instituta za javno zdravlje Vojvodine, koji je kao referentna ustanova kontrolisao svojstva i sastav ovog proizvoda stoji da je "magični zmaj" bezbedan za upotrebu. Međutim, na spisku sastojaka koji je naveden u pomenutom izveštaju, izostavljen je naftalin-metanol, koji je u mnogim zemljama zabranjen kao sintetička marihuana. Tadić nije želeo da komentariše ovaj propust, već je naveo da je proizvod dobio pozitivnu ocenu u analizi kao osveživač vazduha, i ništa više.

"Oni su utvrdili da je 'magični zmaj' zdravstveno ispravan, ali on je zdravstveno ispravan kao proizvod opšte upotrebe. On nije predviđen da se jede, puši ili da se pravi čaj od njega. To je jedno aromatično sredstvo koje pri odgovarajućoj temperaturi ispušta prijatan miris", kaže Tadić.

"Magični zmaj" - kao bakina dunja sa ormara

Na promotivnom video snimku koji reklamira "magični zmaj" navodi se da je u pitanju proizvod koji budi osećaj zaljubljenosti i oslobađa stresa. Prema rečima pravnog zastupnika prodavca ove supstance, u pitanju je čista aromaterapija.

"Naš život je pun stresa - više ili manje, u zavisnosti od onoga čime se bavimo. Svako posle umora želi da se relaksira, a znamo da mirisi imaju veliki uticaj na čovekovo raspoloženje. Pa setite se samo naših baka, koje su držale dunje na ormarima jer se neko zbog mirisa koji one isupštaju prijatno oseća kada uđe u tu prostoriju", upoređuje Tadić.

U prodavnici u Dunavskoj 15 prodaje se samo ovaj proizvod, dok pojedini kupci tvrde da im je prodavac objašnjavao da u kesici "ima za pet pušenja" i da "ne preteruju, jer je jače od kanabisa". Policija je ranije najavila da su u toku ispitivanja sastojaka ovog osveživača vazduha, međutim s obzirom na to da lista nedozvoljenih suspstanci koju propisuje država nije ažurirana sedam godina, prilično je izvesno da neće pronaći ništa nelegalno. (Miodrag Sovilj)

  • ?

    04.03.2012 01:09
    Sveti nikola spasava azdahu
  • 25.02.2012 09:08
    Dada
    bože kakve gluposti i ja imam u kući muskatne oraščiće ,a što su oni loši?Šta ne znate šta da kažete pa ajde da nešto lupimo da skrenemo pažnju sa glavne priče.
  • Jonsi

    24.02.2012 22:45
    Reklama
    Sve u svemu, izreklamirali ste ih svaka čast.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti