Pokrajina se obveznicama zadužuje četiri milijarde

Skupština Vojvodine usvojila je odluku o transformaciji pokrajinskog Fonda za razvoj, čiji će kapital biti prenet Razvojnoj banci Vojvodine.
Skupština Vojvodine usvojila je odluku o transformaciji pokrajinskog Fonda za razvoj, čiji će kapital biti prenet Razvojnoj banci Vojvodine.

Predsednik pokrajinske Vlade, Bojan Patjić, kaže da je u vreme krize najvažnije sve potencijale usmeriti ka daljem razvoju i otvaranju novih radnih mesta, tako da će se s četiri milijardi dinara obveznica pojačati finansijski potencijal Razvojne banke Vojvodine. "Taj finansijski potencijal biće usmeravan u tri pravca. Jedan je otvaranje novih radnih mesta, drugi je podrška izvoznim programima, a treći je podrška poljoprivredi. Fond za razvoj praktično se stapa s Razvojnom bankom, jer je racionalno da jedna institucija radi, a ne dve jedan te isti posao. Time dolazi do izvesnih ušteda i time ćemo biti još efikasniji", smatra predsednik Vlade Vojvodine.

Pajtić dodaje da je s predsednikom Vlade Srbije, Mirkom Cvetkovićem, dogovorio i da republička Vlada da finansijski doprinos Razvojnoj banci Vojvodine, ali će pokrajinska Vlada i dalje ostati većinski vlasnik, iako će nekoliko milijardi stići s republičkog nivoa.

Borko Ilić iz Demokratske stranke Srbije kaže da mu je drago što je nakon dve godine, vlast konačno shvatila da je nepotrebno da postoje i Fond za razvoj i Razvojna banka, ali smatra da je loše što se pred izbre Pokrajina zadužuje za dodatne četiri milijarde. "Pitanje je kako će se vraćati ti krediti, koja privreda će ih vraćati, s obzirom da sve više preduzeća ne radi, da ljudi svakodnevno ostaju bez posla. Jasno je da je ovo jedan od očajničkih poteza vlasti da spase banku koja posluje prema političkom, a ne prema komercijalnom principu. Zato je Razvojna banka u problemima i zato i ovaj pokušaj da se spase jedna takva banka neće imati uspeha", smatra Ilić.

Milorad Mirčić iz Srpske radikalne stranke kaže da je vlast naknadnom pameću došla do spoznaje da Fond za razvoj i Razvojna banka ne mogu paralelno da funkcionišu, te da je zato donela katastrofalnu odluku da se ukine Fond za razvoj. "Svuda u svetu potenciraju Razvojne fondove, samo ovde ova vlast, koja je kandidovala sebe za Nobelovu nagradu ovim potezom, misli da bi Fond trebalo ukinuti. A u Fondu su mnogo povoljniji uslovi za kreditiranje nego što su u banci, ma kako se ona zvala", smatra Mirčić. On dodaje da je neophodno da sredstava koja budu prebačena Razvojnoj banci, pod istim ili povoljnijim uslovima treba da budu dostupna, jer samo takva mogu biti od koristi privredi.

Fond za razvoj trebalo bi da u potpunosti bude zatvoren do kraja godine. (D.S.)

  • Miodrag

    03.03.2012 16:52
    Drugi deo
    Vredi pogledati i prvi deo ove price:

    http://www.021.rs/Novi-Sad/Vesti/Pokrajina-se-obveznicama-zaduzuje-cetiri-milijarde.html
  • Fantom Promene

    29.02.2012 19:47
    DOKLE???? Ja vracati te pare NECU! Nit me ko pitao kad ste nas zaduzivali e nemojte da racunate na mene i oko vracanja!!!
    BADNO
    Ako ima neke pravde u ovoj truloj drzavi odgovaracete krivisno za ovo!!!
  • Nikola

    28.02.2012 23:33
    zaposljavanje
    Pajtic pominje da ce se ovime otvoriti nova radna mesta? Verovatno misli na jos pedesetak radnih mesta u RBV rezervisanih za njegove partijske kadrove.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti