Desetogodišnjica rada Art klinike

Premijerom filma "Velika proslava: od utopije do pijace ( I nazad?)", u režiji Filipa Markovinovića, te slavljeničkim koktelom, u sredu 29. februara, obeležiće se godišnjica rada Art klinike, u prostorijama Art klinike u Grčkoškolskoj ulici.
Premijerom filma "Velika proslava: od utopije do pijace ( I nazad?)", u režiji Filipa Markovinovića, te slavljeničkim koktelom, u sredu 29. februara, obeležiće se godišnjica rada Art klinike, u prostorijama Art klinike u Grčkoškolskoj ulici. Premijera filma zakazana je za 19 časova, svi su dobrodošli, ali rođeni na ovaj dan biće posebno dočekani i darivani.

Art klinika postoji od 2000. godine kao poslednji projekat grupe LEDart. Grupa koja je okupljala umetnike i inetelektualce u zajedničkom neprihvatanju postojećeg stanja, svojim je kritičkim i subverzivnim akcijama propratila traumatično događanje na tadašnjoj jugoslovenskoj i srpskoj društvenoj i političkoj sceni od 1992. do 2000. godine: rat, razaranje Jugoslavije, pljačke i pokolje, siromaštvo, migracije, inflaciju, narastajući nacionalizam, NATO intervenciju, demonstracije i konačni obračun.

Nakon 2000. godine saobrazno okolnostima, LEDart menja način postojanja i osniva MMC LEDART, legalizuje se, otvara Art kliniku, kao neku vrstu institucionalnog oblika rada koji i nadalje nastoji da sačuva njegov kritički i subverzivni potencijal. Art klinika je zasnovana na utopijskoj ideji da umetnost može da leči i menja svet a kao odgovor na bolesno društvo u kome živimo. Njena misija je est-etička (etika pre estetike). Umetnički čin otvara polje ideološkog, političkog i socijalnog. Otud je on uvek transgresivan i subverzivan u odnosu na vladajuće hijerarhije moći u umetnosti, kulturi i društvu kao celini.

Svako društvo je kapilarno protkano odnosima moći. Nijedna socijalna, politička, kulturna il umetnička pozicija nije neprikosnovena i neupitna. Koristeći kompletan asortiman sredstava savremene umetnosti ona neguje kritički i aktivan odnos prema svetu koji nas okružuje. Iako instanca estetskog diskursa nije ni politička, ni naučna, ni religiozna on je na neki način nadopuna svih tih diskursa. Otud legitimitet intervencije.

Mada savremeno društvo ima ogroman kapacitet da neutrališe i inkorporira svaki oblik nepristajanja i pobune protiv sebe, to ne potire nego štaviše potencira potrebu da se ono uvek iznova kritički procenjuje i dovodi u pitanje. Umetnost mora biti odgovorna. Čin preuzimanja odgovornosti ostvaruje se kao angažovanje na peformativan način kroz simulacije, magijske akcije i ad hoc reakcije.

Tokom 2011/12 godini Art klinika slavi desetogodišnjicu svoga rada. Desetogodišnje opstajanje i delovanje Art klinike obeleženo je nizom akcija, reakcija, performasa, simulacija i zauzimanja stava prema aktuelnim događajima na lokalnoj društvenoj i političkoj sceni. Trenutno na prekretnici, suočena je sa nizom spoljšnjih i unutrašnjih problema. Velika proslava je povod da se postavi pitanje da li je moguće nastaviti na isti način ili je potrebno uspostaviti novu paradigmu delovanja.

Eutanazija je reč grčkog je porijekla: "eu" dobra "thanatos" smrt. U davnini, eutanazija je označavala prirodnu blagu smrt, bez teških muka. Danas ona označava namerno prekidanje života, smrt iz samilosti da se odstrane poslednje patnje. Kod eutanazije reč je o namernom prekidanju, skraćivanju života da bi se bolesniku odstranile patnje.

  • vidi

    28.02.2012 10:09
    svaka cast!
    stvarno je cudo da su istrajali i ostali dosledni sebi, pored ovoliko losih stvari koje nas okruzuju! veoma podrzavam!BRAVO!
  • Jazz

    27.02.2012 23:52
    Svaka čast Art klinici na radu i upornosti....
  • Jr Kif

    27.02.2012 20:27
    vecna joj
    budja i vlaga

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti