Pavličić: Romi uživaju sva prava

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić rekao je danas da diskriminatorsko ponašanje grada prema Romima predstavlja pojedinačni slučaj, da pripadnici te nacionalnosti uživaju sva prava i da će se retko ko žaliti državi da je nezadovoljan svojim statusom.
Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić rekao je danas da diskriminatorsko ponašanje grada prema Romima predstavlja pojedinačni slučaj, da pripadnici te nacionalnosti uživaju sva prava i da će se retko ko žaliti državi da je nezadovoljan svojim statusom.

Povodom presude Osnovnog suda da je Grad Novi Sad diskriminatorski postupao prema licima romske nacionalnosti, prilikom njihovog naknadnog upisa u matičnu knjigu rođenih, Pavličić je rekao Tanjugu da veliki problem grada predstavlja migraciono stanovništvo, pogotovo Romi.

Ne možemo od pojedinačnog slučaja izvlačiti opštu sliku, rekao je Pavličić, dodajući da najveći problem predstavlja stanovništvo Velikog rita koje tu ne živi stalno. "Mnogi se ne rađaju u porodilištima i grad na takve situacije ne može da utiče, niti ima dokaza da se dete rodilo", objašnjava Pavličić.

U konkretnom slučaju, Gradska uprava za opšte poslove odbacila je zahteve za naknadni upis troje Roma, uz obrazloženje da bi "brzopleto, neozbiljno i neoprezno" postupanje po njihovim zahtevima "izazvalo masovnu pojavu sličnih zahteva lica romske nacionalnosti", čime je neopravdano pravila razliku romskih i neromslih lica, isključivo zbog njihove nacionalne pripadnosti. Po Pavličiću, ovo je konkretan slučaj, ali Romi inače uživaju sva prava u Novom Sadu i retko ko će se žaliti državi da je nezadovoljan svojim statusom.

Apelacioni sud u Novom Sadu potvrdio je presudu kojom je utvrđeno da je grad Novi Sad diskriminatorski postupao prema licima romske nacionalnosti prilikom naknadnog upisa u matičnu knjigu rođenih.

Nevladina organizacija "Praksis" je kao punomoćnik troje "pravno nevidljivih" Roma, u oktobru 2010. godine, tužila Gradsku upravu za opšte poslove, jer je odbacila njihove zahteve za naknadni upis, pozivajući se na "trenutnu situaciju u Novom Sadu, sa sve većim prilivom lica romske nacionalnosti koji za sebe i svoju decu tvrde da su rođeni u Novom Sadu".

Presudom Osnovnog suda od septembra 2011. godine utvrđeno je da je grad Novi Sad neopravdano pravio razliku u odnosu na ova lica, isključivo zbog njihove nacionalne pripadnosti, te ih stavio u nepovoljniji položaj u odnosu na druge neromske podnosioce zahteva.

  • Kiza

    02.03.2012 22:17
    Rodni dugo te nije bilo.
  • Vladimir

    29.02.2012 07:35
    RE:Realan - Promena
    Garantujem da oni koji rade ko konji ceo mesec za manje od 20.000 sigurno bi se menjali.
  • Realan

    28.02.2012 20:27
    Promena
    A jel' bi se neko menjao sa njima kad eto kazete da nista ne rade, dobijaju socijalnu pomoc i super im je....?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti