I u Kamenici bez nekih citostatika

Na Institutu za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici i dalje traje nestašica najčešće korišćenog citostatika "5- fluorouracila", a ne zna se ni kada će ga biti, izjavio je direktor Instituta Dušan Jovanović.

Na Institutu za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici i dalje traje nestašica najčešće korišćenog citostatika "5- fluorouracila", a ne zna se ni kada će ga biti, izjavio je direktor Instituta Dušan Jovanović.

"Stanje sa citostaticima kod nas je kao i u čitavoj zemlji. I dalje nedostaje lek '5 - fluorouracil', koji je kod nas registrovan za upotrebu", rekao je Jovanović. Fabrika koja ga je registrovala više ga ne proizvodi i sad je premešten sa B na D listu, rekao je on, dodajući da ne zna kada će stići nove količine tog leka, pošto ga sada država uvozi za sve institute u zemlji.

Prema njegovim rečima, pacijenti koji čekaju na ovaj lek trenutno primaju alternativne terapije u kojima se "5 - fluorouracil" ne koristi.

Portparolka republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Mirosavljević kazala je da postoji nestašica tog citostatika na globalnom nivou i da leka trenutno nema ni u Evropi. "Republički Fond za zdravstveno osiguranje je prepoznao problem nestašice tog citostatika i zato smo taj lek stavili na D listu, na kojoj su lekovi koji nisu registrovani u Srbiji i ustanove shodno svojim potrebama mogu interventnim uvozom da ga nabave", istakla je Mirosavljević.

  • Boki

    01.03.2012 14:01
    Pa ovakve stvari visu i nisu vest. Nista novo
  • Пера

    01.03.2012 09:20
    Каменица-цитостатици
    До сада су нас задуживали,изгладњивали,тровали, сада нас коначно лагано и убијајау.Живеле последице 5.октобра.
  • Ljuska bez kikirikija

    01.03.2012 09:14
    Cestitke za uspesnu borbu protiv korupcije!
    Sramota sta radite bolensim ljudima i kako trgujete tudjom nesrecom! Da bog da vam se sve vratilo duplo!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti