Liste čekanja neće biti ukinute

Za ukidanje liste čekanja za najteže bolesnike koji se leče na Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici trenutno postoji samo teorijska mogućnost.
Za ukidanje liste čekanja za najteže bolesnike koji se leče na Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici, trenutno postoji samo teorijska mogućnost, jer u ovoj zdravstvenoj ustanovi imaju dva aparata za zračenje od potrebnih osam.

Nabavka dva nova aparata za zračenje trebalo je da bude rešena tokom prošle godine, ali se to nije desilo. Pokrajinski sekretar za zdravstvo, Atila Čengeri, za Radio 021 objašnajva da aparati nisu nabavljeni jer je "Simens" od kojeg ih je trebalo kupiti, prestao s njihovom proizvodnjom. "Potpuno smo se iznenadili, ali srećom smo na vreme dobili tu informaciju. "Simens" je imao vrlo povoljnu ponudu, otplata bi bila na sedam godina, ali očito taj koji je pregovarao sa nama nije znao da će se prestati s proizvodnjom. A mi ne možemo nabavljati aparate koji se više neće proizvoditi", kaže pokrajinski sekretar za zdravstvo.

Dva nova aparata za zračenje stižu do kraja godine?

Na pitanje - zašto, ako u svetu postoje još samo dva proizvođača aparata za zračenje, nije pokrenut postupak javne nabavke kako bi se u slučaju odustajanja jednog proizvođača odmah prihvatila ponuda drugog najpovoljnijeg, Čengeri kaže da nije bilo novca za tender. 

Kako aparati nisu kupljeni prošle godine, plan je bio da se nabave do juna ove, ali je rok ponovo pomeren. Sada se očekuje da će na institut stići do kraja godine. Biće kupljeni na rate, a nije isključeno ni da će to biti učinjeno uz pomoć privatnog kapitala kroz javno-privatno partnerstvo.

Skraćeno čekanje na zračenje

Ipak, nabavka dva nova aparata samo će ublažiti, ali ne i rešiti problem s listom čekanja na Institutu za onkologiju, na kojoj je trenutno oko 420 pacijenata, a koji na zračenje čekaju oko tri meseca. To je za mesec do dva kraće u odnosu na pre, jer je u međuvremenu uvedena treća smena i nabavljena bolja prateća oprema, kaže upravnik institutske Klinike za radioterapiju, Marko Erak. On dodaje da se deo pacijenata nakon pripreme na Institutu, upućuje na zračenje u Kladovo.

"Kod nas liste čekanja i nisu tako dugačke, s obzirom da se svuda u svetu, pa i kod nas u svim centrima, čeka u proseku dva do tri meseca", kaže Erak. Svakog meseca na zračenje dolazi do 220 novih pacijenata, a s ozbirom na broj aparata, listu čekanja je nemoguće izbeći, ocenjuje upravnik institutske Klinike za radioterapiju.

Fali šest aparata

Dnevno na zračenje dolazi između 100 i 160 pacijenata, što je najviše što se može postići uz pomoć dva postojeća aparata. A trebalo bi da ih je bar četiri puta više u Vojvodini, s obzirom da evropski standardi propisuju da jedan aparat za zračenje dolazi na 250.000 stanovnika. O problematici protivzakonitih lista čekanja na Institutu za onkologiju Radio 021 je već pisao, kao i o mogućim političkim kočničarima cele priče. Prošlog septembra povodom trgovine listama čekanja oglasio se i ministar zdravlja Zoran Stanković, koji je priznao korupciju i obećao da će odgovorni biti procesuirani.(Dejan Stojičić)

  • Ljuska bez kikirikija

    06.03.2012 11:01
    Kakvo crno ukidanje kad je to izvor finansija za lekare! Trgovina listama mito i koprupcija cevetaju tamo
    a 100ka trguje tudjom nesrecom
  • Sremac-seljak

    06.03.2012 09:32
    SIEMENS

    Atila Čengeri, prosto rečeno laže, ako nije znao da će Siemens prestati sa proizvodnjom uređaja za radioterapiju. Ne znam sa kim je Siemens sklopio dogovor, ali to je manje važno. Ono što je najbitnije da se zna to je da je osnivač Instituta Pokrajinsko Izvršno veće, a sadašnja vlada. Prema tome veliki deo odgovornosti kao osnivača ide na račun vlade Vojvodine. Toliko što se tičeobećanja druga Čengerija i "njegove braće po materi". A zna se ko je glavni i odgovorni urednik takve kvazi-politike u Vojvodini, Demokratska Stranka i njeni eksponenti pajtić, petrović i ostale čovekolike spodobe. I oni imaju svoje poslušnike, koji su bili članovi "JULA", a sada su demokrate ili ljigaši. Toliko od mene.
  • Bch

    05.03.2012 18:15
    Kako DS nije sramota?
    Imamo Atilu Čengerija. Demokratska stranka. Imamo Marka Eraka. Demokratska stranka. Imamo Institut za onkologiju. Bleda senka nekadašnjeg uglednog instituta. Imamo Bojana Pajtića, tatu pokrajinske Demokratske stranke, koji se hvali kako je vojvođanska vlada u protekloj godini najviše u zdravstvo ulagala. I onda čovek ima samo jedno pitanje. Kako Demokratsku stranku nije sramota?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti