Policija poziva Novosađane da pomognu ako znaju ko prodaje "krokodil"

Novosadska policija saopštila je da nema saznanja da se u Novom Sadu pojavila sintetička droga poznata kao "krokodil" i pozvala građane da ukoliko znaju nešto o tome to prijave nadležnima.
Novosadska policija saopštila je da nema saznanja da se u Novom Sadu pojavila sintetička droga poznata kao "krokodil" i pozvala građane da ukoliko znaju nešto o tome to prijave nadležnima.

Apel je usledio povodom informacije da je u Centru za odvikavanje od droga primljena devojka koja ima simptome kao da je koristila pomenutu drogu koja izaziva dramtične promene na koži. Devojka koja se obratila lekarima za pomoć tvrdi kako je drogu ušmrkala i da je mislila da je kupila heroin, ali joj se nakon uzimanja otvorila koža na podlaktici od zgloba do lakta.

Psihijatar Branka Bjelica kaže za 24 sata da je u pitanju devojka koja je dugogodišnji heroinski zavisnik. - Devojka je rekla da nije koristila iglu, nego je supstancu ušmrkala. Međutim, njoj se potpuno otvorila podlaktica jedne ruke, od zgloba do lakta, sa unutrašnje strane. Koža je postala nekrotična i potpuno je pukla, a ispod kože je imala rupu, kao da je nestao jedan mišić - kaže doktorka Bjelica i dodaje kako je to jedini slučaj sa kojim se ona srela i gde je videla posledice uzimanja ove droge.

Zvaničnik novosadske policije Duško Đukić kaže da je u pitanju droga koja pravi žive rane na koži i da je veoma opasna, kao i da je nastala u Rusiji. - Do sada nismo imali saznanje da se ona pojavila na našem tržištu. Pri tome, veliko je i pitanje ako bismo i naišli na supstancu, da li bismo mogli da je okarakterišemo kao drogu, jer ne znamo šta se u njoj nalazi - navodi Đokić.

Direktor Centra za odvikavanje od droge "Raskršće" Saša Ivanović rekao je da u tom centru nisu imali slučaj narkomana koji su uzimali "krokodil", ali su imali jednog mladića iz Rusije koji im je rekao da je jedini razlog zašto nije uzimao tu drogu to što je imao para da kupi heroin. Ivanović je ocenio da ima razloga za zabrinutost i u Srbiji, kada je upotreba "krokodila" u pitanju.

Ova droga je napravljena od teških metala, benzina, crvenog fosfora i kodeina. Jeftinija je od heroina, pa je zovu drogom za siromašne. U Rusiji je odnela na stotine života, a razlog je legalno nabavljanje kodeina, koji je glavni sastojak droge, koja se pravi u kućnoj radinosti i smatra se nekoliko puta jačim od heroina. Pojavio se 2002. godine u Sibiru, gde je prodavan kao heroin. Ime je dobio po tome što koža na mestu na kojem se ubrizgava liči na krljušti krokodila. Posle najviše dve godine, zavisniku otpada meso sa kostiju, javlja se gangrena i sledi smrt.

Posledice koje izaziva "krokodil" možete pogledati na internetu.

  • 10.04.2012 10:48
    SKOCIMISU nema ni jedan alkoholicar koji nije poceo sa majcinim mlekom:)
  • Pop

    09.03.2012 12:06
    Jos nisam upoznao nijednog aktivnog konzumenta trave a da ne duva da se ukoka. Sto jace to bolje. Niko nije trazio u stilu "neku slabiju za opustanje".
    Sto se tice alkohola:
    1. Pivo i naporan rad itekako idu;
    2. vecina ljudi koji aktivno duvaju (a da ih ja znam) aktivno i piju, tj. sem sto se u izlasku recimo naduvaju takodje se i dobro napiju.

    Kako naduvan covek ipak ima licni inegritet i vezu sa realnoscu za razliku od heroinskog zavisnika ili nekog na tripovima pa i od alkoholicara, duvadzije necu nazivati narkomanima. Ali jedna mi stvar upada u oci, dobra vecina duvadzija su na neki nacin neostvareni ljudi, mahom slabih radnih navika. E sad da li je to implikacija i u kom smeru ili ekvivalent, to je stvar kompleksnijeg istrazivanja.
    I to da oni koji su za legalizaciju marice imaju jace argumente od onih koji su protiv je tvoja licna projekcija. Ja nisam za legalizaciju ali jesam za dekriminalizaciju.
  • Vlada

    08.03.2012 08:36
    @Pop
    Ti nisi nikoga nazvao narkomanom, ali mnogi i ovde i na ulici likovi ovde rezonuju tako: 'marihuanu brane oni koji je koriste, marihuana je droga, onaj ko koristi drogu je narkoman, narkomanima ne treba verovati, pa zašto bih ja onda slušao njihove argumente?'
    A ova priča kako ono što ja zovem opuštanje 'nije bas stanje u kojem bi coveka trebalo angazovati za neki odgovoran posao' je još jedno tvoje trejdmarkovano izvrtanje priče: kada neko popije 'rakiju, pelinkovac itd, kao aperitiv, a ne da bi se napio', naravno da ga nećeš angažovati za nikakav odgovoran posao. Zašto se isti kriterijum ne primenjuje i ovde? Evo dole možemo lepo da vidimo kuda vodi takvo iskrivljavanje rasprave na primeru Gorana i Megan, on proba da je ubedi racionalnim argumentima, a ona završava priču sa pitanjem tipa 'a jel ti voziš dete u zabavište naduvan?' Poenta je da zagovarači trave, bilo da ona stvarno jeste za legalizaciju (uz kontrolu naravno) imaju suvisle argumente, a njeni protivnici pričaju o nekakvim babarogama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti