Vojvođanska "Klinika Švarcvald" prve pacijente prima na leto

Novi deo instituta u Sremskoj Kamenici - "Kamenica 2", prve pacijente bi mogao da primi početkom leta.
Novi deo instituta u Sremskoj Kamenici - "Kamenica 2", prve pacijente bi mogao da primi početkom leta.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo, Atila Čengeri, kaže za Radio 021 da se s opremanjem novog medicinskog bloka kasni, jer se iz republičkog budžeta kasni s uplatom Fondu za kapitalna ulaganja, a koji finansira radove. "Priliv sredstava u Fond za kapitalna ulaganja iz republičkog budžeta bio je u kašnjenju pa se nisu mogle finansirati mnoge investicije, između ostalog i investicije u zdravstvu. Zbog toga kasni izgradnja Kamenice 2", kaže pokrajinski sekretar.

Otvaranje "Kamenice 2" predstavljaće novi iskorak u kvalitetu pružanja zdravstvenih usluga, kaže Čengeri i dodaje da se paralelno s opremanjem radi i na edukaciji zaposlenih. "Kolege se već nalaze na jednom studijskom putovanju u Lombardiji, jedan kardiohirurg i jedan interventni kardiolog, kako bi se hibridna sala mogla pustiti u rad. Obezbediće se i kapaciteti za pokretanje transplatacionog programa", objašnjava Čengeri.

On dodaje da je Ministarstvo zdravlja bilo oprezno u vezi sa zapošljavanjem u zdravstvu, jer u mnogim zdravstvenim centrima postoji višak zaposlenih, ali da je znatan broj institucija koje su imale problema s manjkom medicinskog osoblja dobilo dozvolu za primanje novog kadra. Za "Kamenicu 2" takvo odobrenje još ne postoji, ali Čengeri kaže da je dobio uveravanja iz Ministarstva da s tim u vezi neće biti problema.

Podsetimo da su na institutu ranije izrazili zabrinutost da zbog nedostatka kadra i potrebe za dodatnim edukacijama neće spremno dočekati otvaranje novog kompleksa koji se najavljuje kao jedan od najsavremenijih u regionu. Pokrajinski premijer Bojan Pajtić je najavljujući završetak radova do kraja 2011. godine, ranije izjavio da će novi medicinski kompleks biti najmoderniji regionalni centar za lečenje raka pluća. - Ovo je praktično nova "Klnika Švarcvald" na obroncima Fruške gore - izjavio je tada Pajtić, aludirajući na nekada popularnu nemačku televizijsku seriju. (D.S.)

  • Marko

    07.03.2012 08:13
    za Mileta V.
    Kaze se /i pise se/ Schvantzwald.
    Natürlich.

    :-)))
  • leptirić

    07.03.2012 01:15
    da,da
    Sve se bojim da je to za nas obične smrtnike. Onkološki sam pacijent i skoro pustena kuci posle teske operacije. Danas sam provela celi dan u domu zdravlja cekajuci red radi uputa za onkolosku komisiju.Sestre neljubazne , a lekarka me pita zasto nisam nekoga poslala umesto mene da cekica u redu. Pa, nemam nikoga ko bi mogao provesti celi dan u cekaonici. Sramota.
  • mile V

    06.03.2012 14:00
    za Berolinu
    ne kaže se Schvarcwald nego Schvancwald.Nicht war.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti