Otac ubijene devojčice traži pooštravanje kazni za pedofile

Slobodan Jovanović iz Starih Ledinaca, otac osmogodišnje devojčice koju je pretprošlog leta zlostavljač povratnik Milan Ogulinac silovao i ugušio, pokrenuo je inicijativu "Za Marijin zakon", koja predviđa pooštravanje zatvorskih kazni za pedofile.
Slobodan Jovanović iz Starih Ledinaca, otac osmogodišnje devojčice koju je pretprošlog leta zlostavljač povratnik Milan Ogulinac silovao i ugušio, pokrenuo je inicijativu "Za Marijin zakon", koja predviđa pooštravanje zatvorskih kazni za pedofile.

Jovanović predlaže uvođenje zatvorske kazne u trajanju od 60 do 80 godina, kako bi se sprečila mogućnost da nasilnici ponove monstruozne zločine.

"Da se razumemo, nisam za uvođenje smrtne kazne. Ali pošto u Srbiji ne postoji kazna doživotne robije želim podizanje zatvorskih kazni sa 40 na 60 ili 80 godina, kako bismo bili sigurni da će biti podalje od svojih žrtava", kaže Jovanović za Radio 021.

Prema njegovim rečima, povod za inicijativu bio je zločin koji se pre deset dana desio u Vračevom gaju pored Bele crkve, gde je pedofil povratnik nakon odležane zatvorske kazne pokušao da siluje jednu devojčicu nakon što joj je ubio oca. Prema njegovim rečima, državni funkcioneri su posle brutalnog ubistva njegove kćerke najavljivali oštriju kaznenu politiku i uvođenje narukvica za monitoring oslobođenih pedofila, ali ta inicijativa do danas nije realizovana.

"Dva dana nakon tragične smrti mog deteta, Slobodan Homen je najavio da će svi silovatelji povratnici nakon izdržane zatvorske kazne nositi narukvice koje će omogućiti monitoring radi sprečavanja mogućnosti da ponove zločin. On je rekao da će to biti uvedeno 'kroz par meseci', a prošlo je dvadeset meseci od kako je Marija ubijena. Povratnici ponavljaju svoje zločine što pokazuje slučaj iz Vračevog gaja", navodi Jovanović.

Pooštravanje kazni moguće, podizanje na 60 godina ne

Advokat Zoran Levajac smatra da svako ima pravo na pokretanje inicijative, ali da uvođenje zatvorskih kazni u navedenom trajanju nema logičkog smisla. Prema njegovim rečima, osim što je u većini zemalja kazneni maksimum 40 godina, u slučajevima pedofilije izvršilac je odrasla osoba kojoj i zatvorska u navedenom trajanju znači doživotnu robiju.

"Imajući u vidu maksimalnu propisanu kaznu u trajanju od 40 godina, tako nešto može da ide kao inicijativa, ali se postavlja pitanje da li je to sa kriminološkog ili svakog drugog aspekta opravdano. Formalno-pravno, to je moguće, ali se otvara pitanje smisla takve jedne izmene zakona", smatra ovaj advokat.

Levajac navodi da je moguće takvom inicijativom uticati na pooštravanje kaznene politike u okvirima gornje granice od 40 godina. Prema njegovim rečima, pre svake izmene zakona postoji javna rasprava i pravno je moguće pooštravanje zatvorskih kazni ukoliko se proceni da su takve mere ispravne. "Što se tiče pooštravanja kaznenih mera, tu apsolutno postoje zakonske mogućnosti propisivanja višeg posebnog minimuma i višeg posebnog maksimuma", objašnjava Levajac.

Ogulinac je malu Mariju silovao i ugušio maramicom krajem juna pretprošle godine. Nakon što su roditelji pronašli leš deteta iza kuće, usledila je 20-časovna potera za zločincem, koga su Ledinčali prilikom hapšenja umalo linčovali. On je iz novosadskog zatvora prebačen u Specijalnu bolnicu Centralnog zatvora u Beogradu, gde je umro od srčanog udara svega dva meseca nakon zločina, ironično, na dan kada je mala Marija trebalo da napuni osam godina (Miodrag Sovilj - miodrag@021.rs)

Kompletan tekst inicijative možete pročitati ovde.

  • Gordana

    10.03.2012 21:01
    Kazna
    Smrtna, i da mogla bih ga ubiti momentalno, toliko mi je strasno sta je ljudsko bice u stanju da uradi. Secam se koliko me je pogodila prica o maloj devocici...Da, ubila bih mirne savesti!
  • srkile

    08.03.2012 01:52
    alternativa
    U nemogucnosti uvodjenja duzih vremenskih, ili smrtne kazne, pravda se moze zadovoljiti i "srcanim udarom" u pritvoru.
  • 07.03.2012 11:53
    zoe
    Neka izučavanja tvrde da kastracija silovatelja i pedofila ne odvrate ove zločince u svojim namerama nego oni smisle nove načine.Mnogi postanu od silovatelja ubice ili se na druge načine iživljavaju nad svojim žrtvama.Što znači da je najsigurnija metoda odbrane-doživotna robija ili smrtna kazna!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti