Da li se Osmi mart obeležava zbog odlaska na muški striptiz?

Međunarodni dan žena slavi se svake godine osmog marta kao dan borbe žena za ravnopravnost sa muškarcima, ali mnogi Novosađani, a što je najgore ni Novosađanke, ne znaju zbog čega se zaista slavi ovaj praznik.
Međunarodni dan žena slavi se svake godine osmog marta kao dan borbe žena za ravnopravnost sa muškarcima, ali mnogi Novosađani, a što je najgore ni Novosađanke, ne znaju zbog čega se zaista slavi ovaj praznik.

 

Na pitanje zašto se osmi mart obeležava kao Međunarodni dan žena, većina sugrađna nije imala adekvatan odgovor.

"Da bi žene dobijale poklone"
"Mislim da je to zbog neke Grkinje, nisam siguran, znam samo da je Dan žena"
"Kao uspomena na čikaške proteste za prava žena"
"Da bi sve žene otišle na muški striptiz"

Osmi mart se slavi kao uspomena na početak borbe za ostvarivanje ženskih prava. Praktično on se obeležava od 1911. godine, a prošle godine je obeležena stogodišnjica ovog praznika. Zamenica pokrajinskog ombudsmana Danica Todorov kaže za 021 da su čikaška dešavanja imala presudan značaj za današnju ulogu žene.

"Osmi mart je posvećen velikim demonstracijama i protestima žena, pre svega, za dobijanje prava glasa, a onda i za stvaranje pravednih uslova rada“, navodi ona.

Pobeda u borbi za jednakost nije izvojevana

Simbol osmog marta, crvena ruža, poklanja se ženama na taj dan da ih podseti na tu borbu i bolji život. Vremenom, ovaj praznik postao je dan poklanjanja i pored cveća žene su počele da dobijaju raznovrsne darove, čime je Osmi mart dobio današnje obličje. Direktorka Centra za podršku ženama u Kikindi Marija Srdić kaže da je današnji način obeležavanja Dana žena daleko od borbenog praznika.

"Da li će i dalje postojati običaj da se tog dana ženama nešto poklanja, ne znam, ali svakako želim da se vrati pravi smisao praznika, koji smo nekako u poslednjih 20 ili možda i duže godina izgubili. Jako je važno da se žene toga dana podsete na to koliko je bila važna ova borba i da sve što danas imamo kao rezultat te borbe za svaku od nas pojedinačno jeste dragoceno", kaže Srdićeva.

Druga Internacionala socijalista i radničkih partija je 1910. organizovala prvu međunarodnu žensku konferenciju u Kopenhagenu. Tada je , kao znak sećanja na proteste američkih radnica za Međunarodni dan žena proglašen 8. mart, koji je predložila ugledna nemačka socijalistkinja Klara Cetkin. (Jovana Srdić)

Satiričnu priču o 8. martu pogledajte u novoj epizodi Teleplova ''8. mart''

  • @Novosađanka

    09.03.2012 06:47
    Moja uciteljica
    Uciteljica i nastavnice u skoli u kojoj sam ucio su nas o tome naucile.
    Pa Vi sad vidite.
  • lonely girl

    08.03.2012 18:07
    ja bih volela da imam decka za pocetak.to bi mi bio dovoljan poklon.kakvo cvece i gluposti...
  • Tja

    08.03.2012 15:58
    Kao muskarac, vise bih voleo da se zene "odmancipuju" od ove muske emancipacije i poslusaju Emu Goldman.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti