Gradske službe i dalje rešavaju samo hitne slučajeve

Generalni štrajk zaposlenih u Gradskoj upravi, zbog smanjenja plata zaposlenima sa nižim kvalifikacijama, danas je ušao u treći dan.
Generalni štrajk zaposlenih u Gradskoj upravi, zbog smanjenja plata zaposlenima sa nižim kvalifikacijama, danas je ušao u treći dan.

Građani zbog štrajka ne mogu da odu kod matičara, overavaju dokumenta u šalter salama, gradske inspekcije i komunalna policija ne izlaze na teren, a smanjen je i broj šaltera u policijskoj šalter sali na Bulevaru oslobođenja jer je deo radnika ustupljen policiji za rad na izdavanju dokumenata. Na svim šalterima rešavaju se samo hitni slučajevi, kao što su prijava smrti ili novorođene dece kod matičara.

Zaposleni su potpuno obustavili rad zbog smanjenja plata zaposlenima sa nižim kvalifikacijama, pošto je Vlada Srbije donela uredbu po kojoj se smanjuje koeficijent za obračun i isplatu plate osobama sa srednjom i nižom stručnom spremom. Prema sindikalnom tumačenju te uredbe, plate radnika sa srednjom i nižom stručnom spremom su smanjene i do 5.000 dinara, pa nekvalifikovani radnici, poput kurira ili spremačica, imaju mesečnu platu od svega 17.000 dinara.

Član Gradskog veća zadužen za finansije Živko Makarić rekao je danas da je Vlada Srbije pre dva dana donela zaključak kojim se omogućuje da zaposleni sa srednjom i nižom stručnom spremom, ako obavljaju poslove većeg obima, dobiju stimulaciju od 10 odsto. "Razgovarao sam sa članovina Štrajkačkog odbora i predočio im da bi se plate na taj način vratile na decembarski nivo, ali oni nisu zadovoljni i traže povećanje od još 15 odsto", rekao je Makarić.

Prema njegovim rečima, Grad nije spreman da radi protivno uredbi Vlade Srbije i to je jasno predočeno štrajkačima, zbog čega bi problem trebalo rešavati u institucijama sistema, a ne štrajkom. "Svesni smo da uredba nije dobra i sigurni smo da bi se mogla menjati, ali je moramo poštovati", rekao je Makarić i podsetio da zaposlenima koji štrajkuju neće biti isplaćene novčane nadoknade za dane štrajka.

Predsednik gradskog sindikata zaposlenih u upravi Lazar Škorić rekao je ranije da uredba "odgovara onima koji imaju, jer im daje još, a onima koji nemaju, uzima i to malo što imaju". On je najavio da će zaposleni, ukoliko u međuvremenu dođe do dogovora, štrajk prekinuti u roku od sat vremena.

  • za Clipsy cheese

    20.03.2012 14:21
    Za tvoju informaciju
    briga mene za Tačke i Velika slova....ja imam fakultet, a ti nemaš......možeš i dalje DA gledaš zareze i tačke ako ti JE to zabavno, ali što šiziš kada nemaš fakultet idi uči malo, svako ko je inteligentan je u stanju da završi nešto sem srednje ŠkolE ;) aj idi uči nepravi se pametna kada Nisi , da ti nisi retardirana kada ne možeš fakultet da završiš???? Pitam SE JA
  • Clipsy cheese

    15.03.2012 22:54
    Totalno van teme ali se mora!
    @Fakultetski Obrazovana I Srećn

    a ti kobilo, pored toga što vređaš one sa srednjom školom si nepismena, a inteligencija ti je na nivou blago retardiranih. Sad ti ne vredi sav taj fakultet već pravac osnovna škola i pravopis u šake (naročito prostudiraj deo o upotrebi velikog slova i nauči da, osim zareza, postoji i tačka.
  • Inspektor rada

    15.03.2012 16:08
    Najnovija informacija
    Po novom Zakonu za štrajk, sleduje im otkaz, tako da će babe sa šaltera zamenuti zgodne devojke sa fakultetom, mladići glasajte da li želite za šalterom babe sa završenom srednjom školom ili cice sa osmehom na licu sa završenim fakultetom? Pomagajte mogu da ih zapolim 20 u jednom danu ;)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti