Brodovi dobili svoju pumpu u Novom Sadu

Stanica za snabdevanje gorivom brodova i drugih plovila otvorena je danas u Novom Sadu.
Stanica za snabdevanje gorivom brodova i drugih plovila otvorena je danas u Novom Sadu.

NIS-ova, kako je zovu, bunker stanica, omogućiće da se sad i u Srbiji brodovi koji plove Dunavom mogu uredno snabdevati gorivom. Ta stanica nalazi se u okviru Rafinerije nafte Novi Sad i u neposrednoj blizini međunarodne Luke Novi Sad.

"Nova bunker stanica za gorivo značajna je za Srbiju i pokrajinu radi intenziviranja rečnog saobraćaja, kao i podrške nautičkom turizmu koji je kod nas u povoju. Ona će takođe omogućiti da sredstva koja su se do sada prelivala u budžete drugih država pošto su brodske kompanije tamo kupovale gorivo, sada nađu i u domaćem budžetu", rekao je predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić.

Direktor Naftne industrije Srbije Kiril Kravčenko je izrazio zahavalnost Pokrajini i gradu Novom Sadu za podršku kod izgradnje stanice. "Planiramo da do kraja prvog polugodišta ove godine otvorimo još tri stanice za snabdevanje gorivom brodova koji plove kroz Srbiju dunavskim Koridorom sedam", rekao je Kravčenko.

Stanica za gorivo na Dunavu u Novom Sadu prva je takve vrste otvorena posle 10 godina.

Potrebe brodarskih kompanija i stranih flota u tranzitu kroz Srbiju na godišnjem nivou iznose više od 40.000 tona goriva.

Dunav, druga reka po dužini u Evropi, izuzetno je važan panevropski transportni Koridor sedam i predstavlja vitalnu vezu između zapadne Evrope i zemalja centralne i istočne Evrope.

  • Pera

    15.03.2012 23:19
    Tesko
    Ne bih rekao da ce neko od onih koji plove Dunavom a mogu mnogo jeftinije da kupe naftu tu tociti.Sto se tice Pajtica i budzeta slabo ce ga napuniti pored Rusa.Prvo su prodali rafineriju a sad bi da im Rusi punr budzet. Malo sutra
  • Јазавац

    15.03.2012 07:18
    Пропаде...
    ...идеја челника Града да мазну лову ;)
  • očekujem

    14.03.2012 22:25
    Gde je locirana? 100% uzvodno od izvorišta vode.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti