Prekinut štrajk, šalteri ponovo rade

Deo zaposlenih u gradskoj upravi prekinuo je četvorodnevni generalni štrajk posle dogovora predstavnika sindikata i gradskih vlasti.

Deo zaposlenih u gradskoj upravi prekinuo je četvorodnevni generalni štrajk posle dogovora predstavnika sindikata i gradskih vlasti.

Predsednik sindikata Lazar Škorić kaže da je dogovoreno da se zaposlenima plate vrate na decembarski nivo i da se dodatno povećaju za 10 posto. - I to je manje od 15 posto koliko smo tražili, ali je ipak kompromisno rešenje - rekao je Škorić. Zaposleni će dobiti i razliku za januarsku i februarsku platu, a u narednom periodu biće potpisan kolektivni ugovor.

Dogovor bi i zvanično trebalo da bude tema Gradske skupštine koja je zakazana za 30. mart. Škorić navodi da će radnici ukoliko gradska vlast ne ispoštuje postignuti dogovor od 1. aprila krenuti ponovo u generalni štrajk, a kako kaže, planiraju i štrajk glađu jer "ne mogu više da trpe ovakvu situaciju".

Generalni štrajk u Gradskoj  upravi počeo je u ponedeljak, pošto su januarske plate primenom Uredbe Vlade Srbije o koeficijentima imenovanim, izabranim i postavljenim licima i zaposlenima u državnim organima znatno umanjene. Prema toj Uredbi radnici sa osnovnom i srednjom školom primili su u januaru zaradu od oko 17.200 dinara, odnosno oko 25.000 dinara s toplim obrokom i regresom. Pre Vladine Uredbe zaposleni s nižom školom u decembru su imali platu oko 25.000 dinara, a srednjoškolci oko 33.000 dinara. Istovremeno imenovanim, izabranim i postavljenim licima januarska plata je ovom uredbom uvećana za više od 20.000 dinara.

  • Ljilja

    17.03.2012 19:54
    Nekom majka, nekom maćeha
    A šta ćemo sa zaposlenima u gradskim institucijama kulture? Hoće li i njihove plate biti na dnevnom redu Skupštine. Da li će se i njima vratiti ono što im je oduzeto. Kad su se oni pobunili onda ste se gospodo zaklinjali da imate potpuno iste plate kao i mi i da vi morate da radite samo po zakonu. Kako sad odjednom ove cifre kad smo isti? U institucijama kulture niža stručna spremaa u decemru je imala 17.200, srednja škola 26.000, a visoka stručna sprema oko 50.000. Sa uračunatim toplim obrokom i regresom. I ne samo u decembru. Smanjili ste naše plate još u vreme Maje Gojković i na pamet vam nije palo da od toga ne može da se živi mesec dana u Novom Sadu.
  • PREDUZETNIK

    16.03.2012 10:20
    menjam svoju radionicu za posao u drzavnom sektoru ajmo svi na drzavne jasle jedino tamo ima povecanja plata
  • aleksa

    16.03.2012 10:07
    strajk
    Lepo sam ja rekao gosn.Skoric lepo sebe obezbedio vama malo zamazali oci....I posle izbora pa pa...E moji radnici nikad se pameti necete nauciti...Drzimo ono sto imamo pa makar bila i mizerija dok drugi dele po 2000 do 3000 hiljade evrica...JA koliko znam sve i jedna firma koju je sindikat stitio vise ne postoji...Nije mi jasno sta ce se desiti kad vidim da ne mozete da platitie racune,da kupite hleb..Sta onda????

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti