Protest zubara zbog smanjenja plate za trećinu

Umesto da ispoštuje presudu Ustavnog suda kako bi se izjednačile plate stomatolozima koji rade na tržištu i onima koji plate dobijaju od Fonda, Dom zdravlja doneo je novi pravilnik prema kom su svim zubarima plate smanjene za oko 30 odsto.

Umesto da ispoštuje presudu Ustavnog suda kako bi se izjednačile plate stomatolozima koji rade na tržištu i onima koji plate dobijaju od Fonda, Dom zdravlja doneo je novi pravilnik prema kom su svim zubarima plate smanjene za oko 30 odsto.

Stomatolozima su inače zarade isplaćivane po različitim kriterijumima, pa je jedan deo morao da zaradi naplaćujući od pacijenata dok je drugima novac isplaćivao Fond.

U Domu zdravlja kažu za "Blic" da pokušavaju da pronađu optimalno rešenje za problem koji traje već duže vreme i da bi u rešavanje situacije sa platama moralo da se direktno uključi Ministarstvo zdravlja.

Podsetimo, odlukom Ustavnog suda izričito je navedeno da plate zubara mogu da se računaju na osnovu toga što se cena rada pomnoži sa koeficijentom, sa uslovom da se prekine praksa da stomatolozi zarađuju na različite načine.

Protest novosadskih zubara

Stomatolozi novosadskog Doma zdravlja koji naplaćuju svoje usluge, danas su protestovali ispred te ustanove, tražeći da im se zarade obračunavaju kao i ostalim zubarima. Direktor Života Lazarević nije danas bio dostupan za javnost, i nije se pojavio na sastanku sa demonstrantima. U upravi Doma zdravlja tvrde da je zakon ispoštovan, iako je Ustavni sud odbacio pravilnik po kojem se plaćaju stomatolozi, piše Novosadska televizija.

Demonstranti su najavili nove tužbe i krivične prijave protiv poslodavaca.

  • 26.03.2012 21:50
    slazem se sa anom
    Apsolutno se slazem sa Anom.Ne zaradjuju stomatolozi samo za platu,nego i za materijal,popravke skupih aparata,putni trosak,pa plata kada su na godisnjem ili kolege koje su na bolovanju,pa specijalizacije...Naravno da tako ne funkcionise samo dz Novi Sad,nego i mnoge druge vece stomatoloske sluzbe,kao sto su Pancevo,Subotica...Tek sada je haos,kada su ti pravilnici proglaseni neustavnim.Potpuni raskorak realnosti i onoga sto ustavni sud misli da je pravda...
  • Ana

    22.03.2012 17:20
    @ Bili, Anonimusi i svi ostali koji se osecaju prozvanim

    O da, ja imam pojma o cemu pricam i to veoma, te sam iz tog razloga i ostavila komentar. A vi pitajte nekog privatnog stomatologa koliki su troskovi njegove ordinacije i koliko treba da zaradi da bi samo troskove pokrio. Uostalom neki dan u busu slusam zenu kako prica drugoj upravo o ovome sto se desava i kaze povodom presude Ustavnog suda " Bas me briga dobicu pare, odem na posao i citam knjigu". E vidite, ja to nisam izmislila to sam svojim rodjenim usima cula u javnom prevozu (slucajno znam da je ta zena stomatoloska sestra). Dalje, ja licno zakazem termin kod zubara, cekam mesec dana i kada dodje taj svecani trenutak ja se pojavim tamo a sestra mi kaze " Doktor ne radi". Ja izadjem iz ordinacija, a doktor prolazi pored mene. A isto tako licno znam kada je doktor( ne taj isti) u sred radnog vremena isao u svoju privatnu ordinaciju da odradi pacijenta! A sto se odluke Ustavnog suda tice, nju ne bih komentarisala, kao ni sam Ustavni sud. I uostalom ja sam ovde reagovala pre svega zbog naslova i teksta koji je objavljen i po kome ispada da je zubarima smanjena plata kao da oni imaju fiksne zarade, pa sad ispada da je nekome palo na pamet da im te plate smanji. Ako vec moze svako da pise komentare iako nema predstavu o cemu se tu radi, bar bi novinari trebali biti "obavesteni".
  • 22.03.2012 09:25
    Svetlana isto nema pojma
    Ako je tacno to sto Svetlana kaze kako onda ovaj moj drug stomatolog ima 20 pacijenata dnevno, non stop guzvu i svi hoce bas kod njega, ako je pijanica i fusher? Ti si ocigledno imala lose iskustvo, nisu svi stomatolozi u DZ sjajni, kao sto nisu ni svi privatni stomatolozi (a oni debelo naplate svoje usluge, cak i kada ne valjaju. Generalizujes stvari, a to nije dobro.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti