FOTO: Dan osoba sa Daunovim sindromom

Danas je obeležen svetski dan osoba sa Daunovim sindromom.
Danas je obeležen svetski dan osoba sa Daunovim sindromom.

U umetničkom delu programa učestvovali su učenici Inkluzivno-kreativnog centra ŠOSO "Milan Petrović", kao i članovi Udruženja za podršku osobama sa Daunovim sindromom Novi Sad, koje je i organizator događaja.

U školu za osnovno i srednje obrazovanje "Milan Petrović" koja se predstavlja sloganom "Škola velikog srca" uključeno je oko 70 osoba sa Daunovim sindromom.

Pre donošenja Zakona o obrazovanju 2009. godine deca sa Daunovim sindromom su uglavnom bila isključena iz obrazovnog sistema. Donošenjem tog zakona obaveza je roditelja da ih uključe u obrazovni sistem, ali je i njihov izbor da li će to biti redovna ili specijalna škola. "Mi imamo programe na svim nivoima, što se tiče dece sa Daunovim sindromom, od rane intervencije, preko predškolskog, osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja", rekla je za 021 direktorka škole Slavica Marković.

Ona je dodala kako su prednosti inkluzije sloboda da roditelj odluči gde će da upiše dete, kao i socijalizacija dece sa Daunovim sindromom u svom životnom okruženju. "Najveća prednost je to pravo da dete ide u najbližu školu, da ne bude obeleženo", rekla je Marković.


"Rad sa njima je nešto što skroz promeni čoveka. Sa njima se za jedan minut može desiti mnogo toga, nema šest meseci upoznavanje itd... Čim uđeš, već si njhov prijatelj", kaže animator Neša koji vodi radionice i projekte u školi.

U slučaju da je deci prilikom adaptacije potrebna posebna pomoć, zakonski propisi omogućavaju i podršku defektologa koju deca mogu dobiti iz ustanova poput Inkluzivnog centra ŠOSO "Milan Petrović". (Kristina Koprivica)

  • Uporni

    16.07.2015 13:14
    Neka nova saznanja u vezi tretmana Down sy
    Namanje zelim da nekom ulivam laznu nadu ali...
    Od veoma,veoma kompetentog izvora sam saznao da ce u sledecih 3-5 godina u Americi biti moguc apsolutno pouzdan nacin lecenja osoba sa DS.
    Koliko sam shvatio rec je o genskoj terapiji koja eliminise 47.hromozom!!!!
    Ljudi ne gubimo nadu i neka je Bog u pomoci nama,nasoj deci i ljudima koji vrse ta istrazivanja.
  • jana

    22.03.2012 18:06
    @Anonimus
    Pa kada država ima nameru da ukine institucije kao što je SOŠO Milan Petrović, da kaže kako nas nemo "posebnih", nego svi zajedno - totalna INKLUZIJA...pa kom opanci, kom obojci...
  • 22.03.2012 10:37
    za ceo dan ni jedan jedini komantar na ovaj tekst. isto onako kako nase drustvo "skriva" decu (osobe) sa posebnim potrebama takvo je i interesovanje za ovu temu. sramota! "oni!" hrvati koje ne volimo i za koje mislimo da su losiji od nas su u stanju da naprave citavu televizijsku emisiju na tu temu sa sve decom sa daunovim sindromom. e, umri srbijo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti