Sterijino pozorje: Ekonomska kriza redukovala repertoar

Sterijino pozorje, 57. po redu, održaće se od 25. maja do 2. juna.
Sterijino pozorje, 57. po redu, održaće se od 25. maja do 2. juna.

Od 70 pregledanih predstava u Selekciju nacionalne drame i pozorišta uvršteno je sedam predstava. Većina njih je realizovana u pozorištima Srbije, a manji broj po delima domaćih autora u inostranstvu. Selektorka Ksenija Radulović kaže je ekonomska kriza ipak uticala na delimično redukovanje repertoara.

"Redukovanje dramskih repertoara u smislu broja premijera ove sezone je bilo prisutno na nivou koji nije drastičan, ali ipak mislim da možemo govoriti o delimičnim uticajima ekonomske krize, o delimičnom redukovanju repertoara", dodaje ona.

Navodi da su tematski okviri kojima se naši dramski autori bave i dalje posledice rata i raspada zemlje, tranzicioni procesi i njihove posledice, odnos politike i pojedinca i socijalna pitanja. Čak šest od ukupno sedam predstava iz ovogodišnje selekcije povezuje tematski fokus koji se odnosi na pitanje porodične strukture, pre svega odnosa roditelja i dece. Figura oca koja na različite načine "provejava" u većini predstava. - U predstavi 'Otac na službenom putu' figura oca je već u samom naslovu, u predstavi 'Nije smrt biciklo da ti ga ukradu' Biljane Srbljanović tematizuje se kao jako snažan odnos glavnog  ženskog lika i njenog oca koji umire, dakle motiv odlaska oca - kaže Ksenija Radulović.

Predstave koje će biti premijerno prikazane su: "Otac na službenom putu" u režiji Olivera Frljića, "Hipermnezija" u režiji Selme Spahić, "Život nije bicikl" režisera Anselma Vebera, "Bunar" režisera Egona Savina, "Radnici umiru pevajući" u režiji Anđelke Nikolić, "Mara/Sad" režisera Andraša Urbana i predstava "Plodni dani" u režiji Borisa Liješevića.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti