Priznavanje ispita odluka profesora

Studentima koji su se vratili s razmene u inostaranstvu nedavno usvojeni pravilnik o mobilnosti studenata i akademskom priznavanju perioda mobilnosti trebalo bi da omogući lakše priznavanje ispita.

Studentima koji su se vratili s razmene u inostaranstvu nedavno usvojeni pravilnik o mobilnosti studenata i akademskom priznavanju perioda mobilnosti trebalo bi da omogući lakše priznavanje ispita.

Oni su ipak suočeni sa mnogim problemima. Često se dešava da im veliki broj ispita ne bude priznat, iako su potpisali ugovor o učenju pre svog odlaska. Predstavnik kancelarije za međunarodnu saradnju Univerziteta u Novom Sadu Miloš Milutinović kaže za Radio 021 da u pravilniku stoji kako bi profesori trebalo biti što fleksibilniji, to jest da ne treba tražiti potpuno isti ispit jer je to nemoguće.

"Mislim da je možda najveći problem to da studenti i dalje vrlo često moraju da za odobrenje tog ugovora o učenju da traže za svaki pojedinačan predmet da pregovaraju sa profesorom o tome da li će im taj konkretni ispit biti priznat ili ne. A ideja pravilnika je da se to prebaci na jednu osobu koja bi onda bila zadužena ili odgovorna za ceo departman", navodi Milutinović.

Profesor Filozofskog fakulteta Radivoj Stepanov kaže da se dešava da se ponekad predmeti samo zovu slično. "Naslovi se mogu na neki način doticati, strukture su bitno drugačije i u takvom slučaju, ja to ne priznajem", navodi on. S druge strane, asistent na Fakultetu tehničkih nauka Željko Tekić smatra da je problem u tome što je često nepriznavanje ispita stvar lične volje profesora. "To je stvar samovolje, odnosno kako mi u Srbiji od svega napravimo problem. Znači neću, ne smem, nemam, znači samo ne. Nisi mene pitao, ja sam glavni. I tu nastaje problem", kaže Tekić.

Student Fakulteta tehničkih nauka Stevan Perović, koji je na jednogodišnjoj razmeni u Arkanzasu u Sjedinjenim Američkim Državama, imao je problema sa pronalaženjem kompatibilnih predmeta. Predmeti koji stoje ugovoru o učenju nisu bili ponuđeni u Arkanzasu kada je stigao, pa već sada zna da će morati da polaže razliku ispita. "Za sada, ta razlika je negde između četiri i osam ispita, saznaću tek kada se vratim u Srbiju", kaže on.

Studenti koji su na razmeni i pored potpisanog ugovora o učenju nisu sasvim sigurni da li će im po povratku u Srbiju svi položeni predmeti biti priznati. Usvojeni pravilnik bi trebalo da pojasni čitav proces razmene i šta se u stvari dešava kada se oni vrate sa razmene, da bi se obezbedilo da na nivou čitavog Univerziteta postoje ista pravila. (Vesna Rabuzin, Kristina Koprivica)

  • 27.03.2012 11:07
    Q
    Gde je mesto nase fizike mozes da vidis po objavljenim radovima u rangiranim casopisima.Na prvom su mestu bas fiziciari. Tacno je da tu ima dosta minulog rada i nekadasnjih dobrih vremena.Isto tako je tacno da ima jako puno mladih fizicara koji su na postdocu po inostranim univerzitetima ili na institutima pa i u samoj Italiji. I zapamti nije svaki univerzitet u USA Harvard. Uostalom pogledaj ekonomiste. Masovno idu u Italiju da studiraju neke ekonomije a imaju u Bgd bolji fakultet. Uostalom pogledaj statistiku upisa na master studije na London school of economy, ima ih i sa nasih fakulteta. Da su tako losi ne bi uspeli.....
  • q

    27.03.2012 00:49
    @malo morgen
    Ma sta Italijani znaju o fizici. Mi smo tu najbolji, kao i u ostalim prirodnim naukama. Jel tako?
  • AlexaG

    27.03.2012 00:24
    od sve tuge
    uglavnom je situacija da je program ispita koji se polozi u inostranstvu kvalitetniji, iz prostog razloga sto je adaptiran za 2012 godinu, ne 1974. te se izucava i iz savremenijeg stiva i odnosi na savremene teme.a sujeta je opaka stvar...i deca koja oce vise da nauce pa odu napolje,ispastaju na kraju zbog profesora koji pisu knjige, ne da bi nesto pametno preneli studentima, nego da im se "ostala deca na igralistu ne smeju kako nemaju svoju knjigu" . Umesto da pitaju tu decu sta i kako su tamo radili, ne bi li nesto novo uveli i usavrsili svoj sistem obucavanja buducih strucnjaka... eh zivote lutalicO...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti