SVM i SRS protiv Vojvodine kao republike

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je danas da se njegova stranka ne zalaže za Vojvodinu kao republiku unutar "Savezne Republike Srbije", već za Vojvodinu sa širokim autonomnim ovlašćenjima.
Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je danas da se njegova stranka ne zalaže za Vojvodinu kao republiku unutar "Savezne Republike Srbije", već za Vojvodinu sa širokim autonomnim ovlašćenjima.

Pojedine manje autonomaške stranke i nevladine organizacije danas su ocenile da Vojvodina i Srbija treba da budu ravnopravne republike u sastavu federalne "Savezne Republike Srbije".

Ištvan Pastor je rekao da će predstavnici SVM-a učestvovati na toj konvenciji, kao što su učestvovali i na prethodne dve i ocenio da će se na tom skupu naći "preostali borci za vojvođansku autonomiju". "Bićemo na konvenciji da bismo izneli svoje stavove. Sada se postavlja pitanje da li će priča o Vojvodini preživeti ili će zauvek biti potisnuta", rekao je Pastor. Prema njegovim rečima, mnogi koji su autonomiju Vojvodine isticali kao svoj cilj, u međuvremenu su odustali od toga.

On je naveo da je Vojvodina u proteklih pet godina ostala uskraćena za 620 miliona evra i ocenio da takav odnos države prema svojoj pokrajini ne sme da se nastavi. "Vojvodina može da snosi određeni teret solidarnosti, ali ona mora istovremeno i da raspolaže sa onim što je sama stvorila", kazao je Pastor.

SRS: Nećemo dozvoliti separatizam

Srpska radikalna stranka kritikovala je danas zahtev nekoliko vojvođanskih nevladinih organizacija i političkih stranaka da Vojvodina postane republika u okviru federalne Srbije uz poruku da radikali to neće dozvoliti.

Nekoliko nevladinih organizacija, političkih stranaka i pojedinaca, uključujući Živana Berisavljevića i Đorđa Subotića najavili su konvenciju 1. aprila, na kojoj će zatražiti podršku javnosti za preuređenje Srbije u saveznu državu, u čijem sastavu bi bile Republika Srbija i Republika Vojvodina.

Zamenik šefa poslaničke grupe radikala u Skupštini Vojvodine Saša Santovac rekao je da se priča o Vojvodini kao federalnoj jedinici uvek ponavlja pred izbore. On je dodao da "separatisti uvek zaborave i previde da u svim predstavničkim domovima, od republike, preko pokrajine do opština i gradova sede srpski radikali, koji ni po koju cenu neće dozvoliti da ta vrsta njihovog separatizma bilo kad i bilo gde prođe". Santovac smatra da su takve ideje "deo marketinške kampanje, čiji je cilj da unese nemire među većinski srpski narod i pomuti dobre odnose s drugim nacionalnim zajednicama u Vojvodini".

Pajtić odbacio ideju Republike Vojvodine

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić odbacio je danas ideju nekih nevladinih organizacija, političkih stranaka i pojedinaca o Vojvodini sa statusom republike u sastavu federalne Srbije.

"Što se više budu bližili izbori, to ćemo čuti sve neverovatnije i neverovatnije inicijative", rekao je Pajtić. On je podsetio da je tokom procesa donošenja novog Ustava "iskorišćeno ono što je bilo realno". "Izborili smo se za ono što su finansijska sredstva za dalja ulaganja", dodao je Pajtić.

LSV: Neophodna promena Ustava Srbije

Portparolka Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov izjavila je danas da je promena Ustava Srbije neophodan preduslov za bolji položaj Vojvodine. "U ovom Ustavu se ne može naći dovoljno prostora za bolji položaj Vojvodine i zato ga nužno treba menjati", rekla je Jerkov.

Dodala je da ideja o tome da Vojvodina bude republika nije nova i podsetila da je LSV predlagao status republike za Vojvodinu još 1999. godine. Pojedine manje autonomaške stranke i nevladine organizacije danas su ocenile da bi Vojvodina i Srbija trebalo da budu ravnopravne republike u sastavu federalne "Savezne Republike Srbije".

Oni su najavili da će učesnicima Četvrte vojvođanske konvencije u Novom Sadu, biti predloženo da usvoje "Deklaraciju o osnovama demokratskog ujedinjenja Vojvodine i Srbije", kojom se predlaže ta federalna formula.

Aleksandra Jerkov je rekla da se postavlja pitanje koliki je politički kapacitet tih stranaka koje predlažu federalni koncept uređenja države i kako misle da ga sprovedu u delo. "U svakom slučaju, važnije je koji će nivo nadležnosti imati Vojvodina, od toga kako će se to formalno zvati", kazala je portparolka LSV-a.

Ona je dodala je da LSV neće učestvovati na Četvrtoj vojvođanskoj konvenciji.

LDP: Bitna je suština autonomije Vojvodine

Potpredsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Dušan Mijić izjavio je danas da za Vojvodinu nije najvažnije kakav će model biti ponuđen za njen položaj u Srbiji ili sa Srbijom, već šta će biti suština njene autonomije. "Svaki model može ravnopravno da učestvuje u jednom slobodnom javnom dijalogu pa tako i model o Vojvodini republici unutar federalizovane Srbije. Međutim, sam model ne garantuje ujedno i stepen autonomije Vojvodine", rekao je Mijić agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, zbog toga treba otvoriti slobodan javni dijalog o problemu autonomije Vojvodine i postići dogovor o tome kako vojvođanska autonomija treba da izgleda. "Možda i sama autonomija može da da više funkcionalnosti za Vojvodinu, nego neki federalni model. Ali, hajde da razgovaramo o tome", rekao je Mijić i najavio da će LDP u statusu gosta prisustvovati Četvrtoj vojvođanskoj konvenciji u nedelju, 1. aprila.

Pojedine manje autonomaške stranke i nevladine organizacije danas su ocenile da Vojvodina i Srbija treba da budu ravnopravne republike u sastavu federalne "Savezne Republike Srbije".

  • 28.03.2012 09:28
    Jao, evo krenuli su sa teorijama zavere. Sutra kad krene avijacija da sleće na Batajnicu i pri tom normalno preleće Novi Sad, vikaće kako je u pitanju demonstracija sile. Pazte šta sam rekao.
  • 27.03.2012 17:21
    ja klik na zeleno, kad ono automatski se za 2 broj&a poveca crveno...

    molim lepo da mi se objasni zasto je to tako

    objasnjene da ima i drugih koji u isto vreme kliknu crveno kad i ja zeleno nesto sumljam da je tako
    i nije samo na jednom komentaru, negu za sve komentare gde se govori o autonomiji vojvodine

    e zato mi je to sumljiva slucajnost

    Da li ce se komentar objaviti ili ne ne znam, ali niosam samo ja koji ima taj problem, vide ljudi sve.....
  • Scotch Bonnet

    27.03.2012 09:40
    Canak, Pajtic, Pastor i ostali
    ... ocajnicki pokusavaju da uguse Vojvodjanske glasove negodovanja i pravo misljenje gradjana Vojvodine zarad svojih licnih interesa. Ovo je jos jedan razlog zasto ne treba izaci na izbore jer cemo ionako glasati za manje zlo kao i prosli put. Narode zlo je zlo kako god okrenes isto nam se pise u Vojvodini jer je cela ta politikantska kamarila ista samo su im partijske boje drugacije. Do sada se nisu promenili a cisto sumnjam da ce biti nekih promena i posle izbora, zbog toga Vojvodina treba da bude ili posebna drzava ili u najgorem slucaju ravnopravna republika sa Srbijom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti