Danas protestna vožnja dela novosadskih taksista

Sindikat taksi vozača i autoprevoznika "Nezavisnost" najavio je da će od 11h održati protestnu vožnju ulicama Novog Sada, jer pojedine odredbe gradske Odluke o taksi prevozu smatra neustavnim i nezakonitim.

Sindikat taksi vozača i autoprevoznika "Nezavisnost" najavio je da će od 11h održati protestnu vožnju ulicama Novog Sada, jer pojedine odredbe gradske Odluke o taksi prevozu smatra neustavnim i nezakonitim.

Predsednik sindikata Branko Vitorović rekao je da taksisti traže da se van snage stavi odluka o izmirenim poreskim obavezama, kao uslov za izdavanje taksi legitimacije, kao i odluka o dužini važnosti lekarskog uverenja taksista. Prema važećoj odluci Skupštine grada, svi taksi vozači se uslovljavaju da izmire sve poreske obaveze ukoliko žele da dobiju taksi legitimaciju, dok je važenje lekarskog uverenja ograničeno na godinu dana, iako zakon propisuje rok važenja od tri godine.

Vitorović je rekao da sindikat od grada traži i promenu minimalne cene taksi prevoza sa sadašnjih 40 dinara na ekonomski održivu cenu, jer je važeća, "do te mere potcenjena da ne liči ni na šta". - Sednica Skupštine grada biće održana 30. marta i mi tražimo da se po hitnom postupku u dnevni red uvrsti izmena neustavnih odredaba - rekao je Vitorović i najavio da će u suprotnom protest trajati do ispunjenja zahteva.

Pravnik sindikata "Nezavisnost" Nenad Vojnović rekao je da niko nema pravo da uslovljava obavljanje bilo koje delatnosti redovnim plaćanjem poreza, jer je to nedozvoljena ucena koja nije utemeljena u Ustavu Srbije i zakonskim propisima. Vojnović je, uz opasku da namera taksista nije da izbegnu plaćanje poreza na javni prihod ili lekarskog uverenja, rekao da odredbe propisane zakonom, poput dužine trajanja lekarskog uverenja, niko ne može da menja podzakonskim aktima, pa ni Grad Novi Sad..

Organizatori štrajka očekuju oko 600 taksi prevoznika, a protest će započeti sa poligona za obuku vozača kod Najlon pijace, kretaće se Primorskom ulicom, Temerinskim putem, Temerinskom ulicom i ulicama Jovana Subotića, Šafarikovom, Uspenskom, Bulevarom Mihajla Pupina gde će se na taksi stajalištu u Ulici Modene zaustaviti, odakle će učesnici nastaviti peške do Gradske kuće i gradonačelnika.

Udruženje novosadskih taksista "Sitans" je navelo da neće učestvovati u protestu jer se, kako kažu, ispunjavanjem protestnih zahteva ne otklanja nijedan uzrok koji je doveo do lošeg položaja novosadskih taksista. Najavljeni protest, navode, usmeren je da se pravno uokviri stanje  koje je dovelo do problema u taksi prevozu, a ono odgovara samo vlasnicima dispečerskih centara taksi udruženja.

  • semtex

    29.03.2012 07:54
    @Anonimus
    A ti iz opstine su posebna prica.To treba prvo sve otpustiti,zatim dovesti upola manji broj mladih ljudi sa biroa uz angazovanje jake kompanije za consulting koja bi upravljala kompletnom birokratijom grada bez uticaja politike.Ovo sve su stranacki dovedeni neradnici i paraziti uostalom kao i u svim JP ovog grada.Jos bace neki clanak o mogucem ulaganju gradjana u grad,jes'gospodo kako da ne,malo ovako drpite jos gradjani treba stranacke kase da vam pune preko "ulaganja u grad"...pametnice:):):)
  • 28.03.2012 21:04
    dosta
    evo mi se prepucavamo na forumu, danas je bila protesna vožnja, sutra opštine srupaju u strajk pa će danasnji građani koji su bili blokirani slobodno da se kreću sutra po najnovijim vestima biti ponovo blokirani traktorima a uzgred neće moći ni u opštinama nista da srede jel i oni stupaju u strajk znači uskračeno pravo da obavljaju svoje poslove ili da se prisetimo decembra kad kola nisi mogao da registruješ i to je blokada slobodnog kretanja ili pravo da prijaviš dete koje se rodilo u decembtu???
  • semtex

    28.03.2012 19:32
    @ Anonimus
    Legalni taksisti su jedino oni koji placaju porez i doprinose,sve ostalo je utaja poreza.
    Problem je sto se pojedinim profesionalnostima dopusta da izbegavaju placanje poreza na realnu dobit(advokati,svestenici,lekari)i zakon mora da bude isti za sve.Sto se ovih bez dozvola tice,oduzimanje vozila i krivicna prijava bez pardona jer su naj obicniji kriminalci kojima vozilo sluzi kao razbojniku pistolj.Gospoda koja placaju doprinose treba organizovano da blokiraju na stajalistu vozila likova koji im kradu lebac i da zovu policiju i adekvatne inspekcije,a ne da uskracuju ostalim gradjanima pravo na kretanje blokiranjem saobracaja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti