"Sat za našu planetu" i na Trgu slobode

Planetarna akcija gašenja svetla na sat vremena "Sat za našu planetu" održaće se u subotu, 31. marta, od 20.30 do 21.30 časova, a u Novom Sadu je u tom periodu planirano okupljanje na Trgu slobode.
Planetarna akcija gašenja svetla na sat vremena "Sat za našu planetu" održaće se u subotu, 31. marta, od 20.30 do 21.30 časova, a u Novom Sadu je u tom periodu planirano okupljanje na Trgu slobode.

Svetski fond za prirodu (World Wide Fund For Nature), najveća i najuticajnija svetska organizacija za zaštitu prirode, organizuje šesti put u svetu, a četvrti put u Srbiji, akciju "Sat za našu planetu" (Earth Hour). Svake godine, poslednje subote u martu, u periodu od 20:30 do 21:30 časova po lokalnom vremenu, građani, organizacije, preduzeća, državne i lokalne uprave u različitim zemljama sveta, gase svetla na svojim objektima, u kancelarijama i stanovima, skrećući pažnju na posledice klimatskih promena, globalnog zagrevanja i emisije štetnih gasova. Prošle godine u ovoj akciji je učestvovalo 135 zemalja sveta, preko 5 hiljada gradova i opština – ukupno oko milijardu i osam stotina miliona ljudi. Ove godine se očekuje učešće oko 6 hiljada gradova i 2 milijarde ljudi na čitavoj planeti.

Srbija se 2012. godine četvrti put uključuje u ovu planetarnu akciju WWF-a. Svoje učešće i podršku akciji "Sat za našu planetu" do sada su najavile gradske uprave Beograda, Novog Sada i još oko 40 opština širom Srbije, Ministarstvo zaštite životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Agencija za energetsku efikasnost i brojne druge državne institucije, fakulteti, nevladine organizacije, preduzeća i pojedinci.

U subotu, 31. marta biće ugašena svetlosna dekoracija i svetla na brojnim objektima širom Srbije od 20:30 do 21:30 časova, a centralne manifestacije povodom akcije planirane su u tom periodu na beogradskom Trgu Republike, niškoj Tvrđavi i u Novom Sadu na Trgu slobode i art-kafeu "Kosmosapiens".

U Novom Sadu će u 20:30 časova početi okupljanje na Trgu Slobode, kada će se paliti sveće u obliku broja 60+, a program će se nastaviti se od 21:30 u art kafeu "Kosmosapiens".

"Kao posledica klimatskih promena očekuje se da će 40% manje hrane biti dostupno do 2050. godine, ali istovremeno ne postoji ni jedan sektor koji neće biti ugrožen zbog klimatskih promena, koje su posledica ljudskog neodrživog trošenja resursa na planeti", ističe Duška Dimović, direktorka Dunavsko-karpatskog programa WWF-a za Srbiju i naglašava da je akcija "Sat za našu planetu2 simbol i poziv svima nama da pokušamo da smanjimo tu potrošnju.

U ovogodišnjoj akciji "Sat za našu planetu" učestvovaće oko 140 zemalja i oko 2 milijarde ljudi. Svetla će, između ostalog, biti isključena i na najpoznatijim spomenicima i građevinama, kao što su Zabranjeni grad u Pekingu, Ajfelov toranj u Parizu, Bakingemska palata u Londonu, zgrada opere u Sidneju, čuveni most Golden Gate, kao i na mnogim drugim objektima.

Prvi put ova akcija se širi i u svemir! Sa Međunarodne svemirske stanice astronaut Andre Kuipers pratiće gašenje svetla širom planete 31. marta. On će slati fotografije i uživo komentarisati akciju preko Evropske svemirske agencije (ESA).

  • Jazz

    28.03.2012 08:16
    Puna podrška !!!
  • Lala

    27.03.2012 19:27
    Eto! Ta znademo mi i fino!
    Komsije gaste i vi barem po sijalicu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti