Preventivnim pregledom spaseno 100 života

Mamografskim i pregledima grlića materice i debelog creva spaseno je više od 100 života u Novom Sadu tokom 2011. godine, jer je kod pacijenata rak otkriven u ranom stadijumu, izjavio je danas direktor Doma zdravlja "Novi Sad" Života Lazarević.
Mamografskim i pregledima grlića materice i debelog creva spaseno je više od 100 života u Novom Sadu tokom 2011. godine, jer je kod pacijenata rak otkriven u ranom stadijumu, izjavio je danas direktor Doma zdravlja "Novi Sad" Života Lazarević.

Lazarević je na konferenciji za novinare rekao da je za 5.000 povećan broj pregledanih žena na rano otkrivanje raka grlića materice u odnosu na 2009. godinu. Prema njegovim rečima, u odnosu na 2009. godinu obavljeno je i četiri puta više pregleda na rano otkrivanje raka debelog creva i više od sedam puta je povećan broj mamografskih pregleda.

Lazarević je naveo da su, posle kardiovaskularnih bolesti, maligni tumori najčešći uzrok obolevanja i umiranja u Srbiji. "U velikom broju slučajeva rak je izlečiv, ako se otkrije na vreme", poručio je Lazarević i naveo da je ukupno pregledano 60.000 osoba.

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić rekao je da glavni grad Vojvodine mora da prednjači u prevenciji malignih oboljenja.

Novinarima se obratilo i nekoliko pacijenata, koji su kazali da pre pregleda nisu imali nikakve simptome koji bi bili znak za uzbunu, a da su se na pregled odlučili po savetu svog lekara. Oni su pozvali sugrađane da redovno kontrolišu svoje zdravlje i da se odazovu pozivu Doma zdravlja za preventivni pregled.

  • maman

    29.03.2012 08:56
    poenta
    Tekst zaista ima dozu EPP-a, ali glavni smisao jeste:ŽENE, ako same ne brinemo o sebi, neće niko drugi. I meni je nekad mrsko čekati red ili umesto pazara u Tempu odvojiti za privatnog lekara, ali takva preventiva je NEZAMENLJIVA. Moramo biti svesni da misao "Eh, pa neće baš mene" više odavno ne prolazi u ovo doba, posle raznih akcidenata koji su nas polili po glavi i telu! Ni jedan razlog ne postoji da ne odradimo preventivne preglede, bilo uz čekanje u polu-državnim domovima zdravlja ili kod privatnih lekara.
    I ovakvu temu ne bi trebalo politizovati ...
  • Beba

    29.03.2012 06:38
    Za Vladimira
    Vladimire, napisali ste da se žene verovatno stide ili ih mrzi da idu na preglede(pročitajte Vaš komentar), ok, verovatno niste tako mislili.. Zaista je naša sugrađanka Cica u pravu i što se tiče čekanja a i štednje. Više sam analiza dobijala da odradim devedesetih godina nego danas.., a o prepisivanju adekvatnih medikamenata da i ne govorim - naravno što jeftiniji lek da manje košta Fond..
  • VladimirR

    28.03.2012 23:54
    @Cica_NS
    Ne razumem, gde sam ja to rekao da nam je zdravstvo dobro, da nema cekanja i da svi doktori rade svoj posao kako treba? Naprotiv, mislim da je stanje katastrofalno, ali nije to tema ovde. Ne znaci da svi treba da bojkotujemo i to malo zdravstvene zastite sto imamo.

    I gde sam rekao da su zene "lenje"? Rekao sam "*mozda* se stide ili ih mrzi", bez ikakvog negativnog konteksta (a i to ne pricam na pamet, kao sto Vi mislite). Ali dobro, svako za sebe treba da odluci... Ako je Vama veca neprijatnost odvojiti 2-6 sati godisnje cekanja (ako je stvarno toliko) od terminalne bolesti, onda ok.

    Prosto mi je bilo drago kad sam pomislio da je 100 zena proslo put od dijagnoze do izlecenja (ma kakvo ono bilo - one nastavljaju sa ZIVOTOM) i pozeleo da ih bude vise...

    Izvinjavam se ako sam Vas necim uvredio i sto Vam trosim dragoceni kiseonik. Necu vise.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti