FOTO: Traktori pred Banovinom čekaju rasplet u Beogradu

Deset nezadovoljnih poljoprivrednika koji su sinoć parkirali svoje traktore ispred zgrade Vlade Vojvodine i danas su na istom mestu i čekaju ishod pregovora njihovih predstavnika danas u Beogradu.
Deset nezadovoljnih poljoprivrednika koji su sinoć parkirali svoje traktore ispred zgrade Vlade Vojvodine i danas su na istom mestu i čekaju ishod pregovora njihovih predstavnika danas u Beogradu.

Traktori su uredno parkirani duž Bulevara Mihajla Pupina i ne blokiraju saobraćaj.

Kako je rekao jedan od traktorista, u koloni se nalaze poljoprivrednici iz Subotice, Kljajićeva, Sivca, Vrabasa i okoline Novog Sada. "Čekamo da nam se jave naši predstavnici koji su na pregovorima u Beogradu". Prema ovom poljoprivredniku, veća kolona traktora nalazi se na ulazu na Klisu, a do centra Novog Sada 10 traktora je uspelo da dođe posle pregovora sa pripadnicima policije.

Predstavnik poljoprivrednika Miroslav Ivković je ranije za Radio 021 rekao da poljoprivrednici uopšte ne žele da se zadržavaju u Novom Sadu, već da samo žele da pređu preko mostova u gradu, da bi mogli da se kreću ka Beogradu. "Mi nismo blokirali puteve, već policija. Mi samo želimo da vozimo traktore ka Beogradu, a ne da blokiramo građane u svakodnevnim aktivnostima", kaže Ivković.

Dogovoreno da 100 traktora uđe u Beograd

Trojica poljoprivrednika iz opštine Kanjiža uspeli su juče traktorima da se probiju do Beograda, uprkos tome što je policija zabranila dolazak traktorima u glavni grad. Jedan traktor, registrovan na opštinu Kanjiža, parkiran je kod zgrade "Pošta Srbije" u Takovskoj ulici, gde se nalazi i pripadnici saobraćajne policije koji, prema rečima poljoprivrednika, traže od njih da pomere vozilo. "Policija vrši na nas pritisak da isteramo traktore, pa ne znamo šta da radimo", rekao je poljoprivrednik Čaba Boršoš i dodao da su sa njim i Atila Milutinović i Salman Zolta. Upitan gde su druga dva traktora kojima su stigli u Beograd, Boršoš je odgovorio da su "na jednom mestu".

Delegacija poljoprivrednika koji protestuju i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić su se dogovorili da grupa predstavnika poljoprivrednikaovog jutra traktorima uđe u Beograd gde će razgovarati s njim. Dogovoreno je da ukupno 100 traktora iz Vojvodine bude pušteno u Beograd, po 50 iz pravca Novog Sada i Pančeva.

Bejzbol palicama razbijali traktore

Tokom protesta poljoprivrednika na mostu kod Opova dogodio se incident kada je grupa, za sada, nepoznatih osoba bejzbol palicama oštetila nekoliko traktora.

Jedan od očevidaca je rekao za RTV da je jedan od muškaraca iz grupe tražio da prođe, ali mu je rečeno da se propuštaju samo žene sa decom i Hitna pomoć. Nakon pola sata se vratio sa još tridesetak ljudi koji su počeli da lupaju po traktorima. Policija koja se nalazila na mostu ništa nije uradila da spreči incident.

Blokirani putevi u Novom Sadu

Putevi na širem području Novog Sada blokirani su na tri mesta - kod Temerinske petlje, kod Rimskih šančeva na starom putu prema Subotici i ka Beočinu, dok se prema poslednjim informacijama saobraćaj na autoputu odvija neometano. U međuvremenu blokirani i putevi kod Čelareva, kod Begeča i na mostu na Tisi kod Žablja.

Iako poljoprivrednici kažu da puštaju samo hitne slučajeve, reporter Radija 021 se uverio da se ipak sva vozila posle manjeg čekanja budu puštena.

Blokada je posledica protesta poljoprivrednika, koji su juče pokušali traktorima da dođu do Beograda, a koje je policija sprečila u toj nameri. Na blokadama se propuštaju samo hitni slučajevi, a problema u saobraćaju ima na još skoro 30 mesta širom Vojvodine.

Paori su u početku, kada bih ih policija zaustavila, traktore parkirali uz kolovoz, ali kako nema napretka u pregovorima s Ministarstvom poljoprivrede, vozila sada ostavljaju na putevima. Očekuju da će im se što protest bude duže trajao, pridruživati sve više nezadovoljnih poljoprivrednika. Miroslav Ivković je rekao da će blokade trajati do ispunjenja zahteva poljoprivrednika, čije se nezadovoljstvo suštinski ogleda u čestoj promeni agrarne politike.

"Ne znamo zbog čega. Ili zapravo možemo da kažemo da znamo. Cilj je da se pare daju prerađivačima, a ne poljoprivrednicima. Direktno će u džepove prerađivačke industrije otići novac koji su građani Srbije izdvojili u budžetu za poljoprivrednike", objašnjava Ivković. On dodaje da je reč o 12 do 15 milijardi dinara koje će na uštrb poljoprivrednika otići prerađivačima, ali da paori i dalje žele da dobijaju subvencije repromaterijala za biljnu proizvodnju po hektaru, a ne da prerađivačima prijavljuju koliko su neke robe prodali.

Tvrdnju da su merama Ministarstva poljoprivrede zadovoljni vlasnici manjih gazdinstava, a da im se protive samo oni sa puno zemlje, Ivković naziva manipulacijom koja ima za cilj stvaranje razdora među poljoprivrednicima. "Prethodnih godina nam je ova ista država govorila da moramo raditi najmanje 100 hektara, da moramo musti najamnje 100 krava, da ćemo propasti, da će nas evropski poljoprivrednici progutati. A sada, ista ova vlast, ista stranka koja je na vlasti nas vraća u vreme komunizma, na 10 hektara i jednu kravu", kaže Ivković za 021.

On smatra da aktuelna politika vlasti ima za cilj da omogući strancima kupovinu poljoprivrednog zemljišta na uštrb domaćih poljoprivrednika. Pogrešnom ocenjuje i najavu da će da holandska "Kampina" kupiti najveće domaće mlekare, jer veruje da će doći do masovinijeg uvoza melka i melečnih proizvoda, odnosno do gašenja domaće proizvodenje.

Satiričnu verziju ove vesti pogledajte u novoj epizodi Teleplova ''Traktorska blokada''.

Komentari 155

  • 01.04.2012 19:06
    Mirkoslav
    Koliko vas koji ovde komentarisete putujete na posao van Novog Sada?
    Koliko vas stvarno doticu te blokade?
    Ja podrzavam svakoga ko se bori za svoja prava, ali ne na nacin da meni oduzme moja prava..
  • 01.04.2012 19:04
    Mirkoslav
    A ko ce meni nadoknaditi ovo preskupo gorivo, koje mi niko ne subvencionira, a kojim ja trebam stici 70 km na posao..plus amortizeri sto idem alternativnim pravcima, citaj lenijama, predvidjenim za poljoprivredna vozila..
    Ko ce meni nadoknaditi izgubljene dnevnice jer ne stignem na posao, ili sto redovno kasnim na isti.
    I kakve su to lazi da policija blokira, pa prosle godine su jasno i glasno traktori i kojekakve djubretare masine bile na saobracajnicama, pa ja lepo predjem 70 km preskupim gorivom da bi dosao na posao, i onda me 10 traktora zaustavi..
    Zasto stvarno gospoda seljaci ne odu autobusima pred vladu, njih par hiljada, a ne da nam traktorima blokira puteve.
    Zasto MUP dozvoljava blokadu saobracajnica?
    A sta ako mi tuzimo drzavu zbog neprohodnosti saobracajnica, jer uredno platim poreze na auto, prireze u gorivu, takse pri registraciji, porez od plate, i onda me sacica seljaka za**bava..i onemogucuje mi koristenje tih saobracajnica..
    Voleo bih videti da li je policija ikome od njih zapisala registraciju i naplatila kaznu..
    Mogu li ja stati nasred puta i blokirati saobracaj, jer mi je mala plata i pritom kasni dva meseca? Hoce i meni MUP to dozvoliti?
  • nesrecni kupac

    31.03.2012 13:26
    volem
    Volim kad me poducavaju ovi sto u jednu recenicu sabiju i "pi*ke i krompirače" pa ni sami ne znaju sta su hteli da kazu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti