Počelo uništavanje komaraca

Suzbijanje krpelja i komaraca počelo je protekle nedelje u Novom Sadu, dok se uklanjanje larvi očekuje u aprilu, kaže zamenik generalnog direktora "Ciklonizacije" Tihomir Jakovljev.

Suzbijanje krpelja i komaraca počelo je protekle nedelje u Novom Sadu, dok se uklanjanje larvi očekuje u aprilu, kaže zamenik generalnog direktora "Ciklonizacije" Tihomir Jakovljev.

Za sada su urađeni tretmani prezimelih formi komaraca u podrumima pod vodom na Novom naselju koji su pogodni za razmnožavanje komaraca tokom cele godine. Radi se monitoring larvi komaraca na kanalima, barama, izlivima i na Dunavu. Čim se ukaže potreba "Ciklonizacija" će sprovesti prve tretmane.

Uvažavajući činjenicu da se klima menja i da su godine sve češće pogodne za razvoj komaraca "Ciklonizacija" je uradila sistematsko mapiranje izvorišta komaraca u Novom Sadu i Vojvodini, što je omogućilo uvođenje Geografskog informacionog sistema (GIS) i bespilotne letelice, a nabavljeno je i amfibijsko vozilo, namenjeno za tretmane u nepristupačnim delovima bara, izliva i Dunava. Za potrebe jedinstvenog komunalnog informacionog sistema, urađeno je snimanje i mapiranje kanala u Novom Sadu najsavremenijim metodama - kombinacijom GPS snimaka i satelitskih mapa u tri nivoa.

Na osnovu prvih rezultata ovogodišnjih monitoringa, "Ciklonizacija" je počela tretmane krpelja. Planirano je da do početka prvomajskih praznika i perioda u kojem građani više borave u prirodi, monitoringom i tretmanima budu obuhvaćene javne zelene površine u gradu i prigradskim naseljima, svi parkovi, kao i izletišta koja se ne nalaze u zonama zaštite.

  • 30.03.2012 21:40
    Ovi se opremeli kao da su CIA a ne Ciklonizacija.
  • Novosadjanka

    30.03.2012 12:08
    Treba svake godine da imamo izbore, jer se onda probude i javne sluzbe. Kako se secam, prosle godine su preskocili unistavanje larvi.
  • Hi tech

    30.03.2012 11:44
    GPS, amfibija, bespilotna letelica... djavolja rabota! Super zvuci, a jos ako stvarno da rezultate...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti