Gruhonjić: "Medijska blokada protesta paora"

Predsednik nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić ocenio je da su se novinari pojedinih medijskih kuća poslednjih dana stavili u službu vlasti, pokušavajući da marginalizuju proteste poljoprivrednika.
Predsednik nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić ocenio je da su se novinari pojedinih medijskih kuća poslednjih dana stavili u službu vlasti, pokušavajući da marginalizuju proteste poljoprivrednika.

"Umesto da izveštavaju o protestima poljoprivrednika na novinarski način, oni se radije stavljaju u službu određenih političkih stranaka i vlasti, i pokušavaju da marginalizuju proteste poljoprivrednika, a da u prvi plan stave stavove pre svega ministra poljoprivrede Dušana Petrovića. Ideja je da se poljoprivrednici na neki način satanizuju, da se građanima uputi poruka kako oni blokiraju puteve, ometaju svakodnevni život i traže praktično preko hleba pogače, a da za to praktično nemaju razlog", navodi Gruhonjić za e-novine.

On kaže da je ovo još jedan primer veze između politike i tajkuna u Srbiji gde oni koji su najmanje krivi pokušavaju da budu predstavljeni u očima javnosti kao krivci za izazivanje haosa i bezumlja.

"Primetno je da nije dovoljno istraženo u medijima ono što su poljoprivrednici vrlo jasno rekli, da Uredba vlade Srbije kojom su ukinute subvencije po hektaru zapravo ide na ruku tajkunima, odnosno onima koji poseduju najviše zemlje u Srbiji, a pre svega u Vojvodini. Što nas opet vraća na staru priču o deficitu istraživačkog novinarstva u Srbiji, gde bi novinari trebalo da pišu o poreklu novca onih koji su danas praktično gazde Srbije. A poznato je da je značajan broj njih stekao taj novac 1990-ih na ratnom kriminalu, švercu, ratnoj pljački, ili ako hoćete na zločinima", ističe Gruhonjić.

"Ovo je još jedna potvrda onih nalaza iz izveštaja pokojne Verice Barać o sprezi jednog značajnog broja medija sa politikom i krupnim kapitalom", zaključuje Dinko Gruhonjić.

  • Barbarelo

    01.04.2012 09:27
    o politici - novinarstvu i pozadinskom kapitalu
    Zašto se sam predsednik NUN Vojvodine ne pozabavi tom temom nego proziva druge. Prvo mora i drugima da objasni kojim i čijim kapitalom finansira svoje
    medijske projekte.
  • Maja

    01.04.2012 09:06
    Ne razumem, traktor od 100.000 evra
  • Vlajko

    01.04.2012 06:57
    jadnici
    Neverovatno koliko se partijska propaganda angazovala na satanizaciji seljaka. Ocigledno im je ovo pitanje od goruceg znacaja cim su iz vise oruzja atakovali na seljake nego na opozicione politicare. Sve govori da im mnogo toga zavisi od para koje racunaju da ce oteti poljoprivrednicima. Svako koga zanima istina neka procita uredbu ministarstva i bice mu jasan razlog protesta. Subvencije od ove godine se prvi put isplacuju otkupljivacima i preradjivacima koji vec imaju monopol a ne seljacima. Svi znamo da ti tajkuni ucestvuju znacajno u finansiranju vladajuce partije a ovo je izborna godina. Za sve one koji su u dilemi sta se ovde desava neka se zapitaju da li su ih nekada opljackali i ojadili tajkuni ili poljoprivrednici. Kome vise verujete? Uostalom svako od nas ima nekoga na selu pa pitajte da vam objasni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti